Deel dit artikel
-

Internetextensies voor Nederlandse steden, regio’s en bedrijven dichterbij

Op termijn kunnen bedtijven een eigen internetextensie, ook wel domeinnaamextensie aanvragen. Deze komen naast bestaande extensies als .nl, .com en .amsterdam. Hiermee kunnen steden, regio’s en bedrijven wereldwijd hun eigen naam als online herkenningspunt registreren. Voorbeelden zijn https://toerisme.twente, https://haven.rotterdam en https://vliegen.klm.

Om Nederlandse partijen hierbij te ondersteunen, is Dotlocal een samenwerking aangegaan met SIDN, beheerder van het .nl-domein. Samen willen de bedrijven nieuwe Nederlandse internetextensies online brengen.

Wie afgelopen jaren een nieuwe internetextensie wilde aanvragen, moest geduld hebben. De laatste mogelijkheid om een stad of regio in te schrijven bij ICANN, de partij die gaat over de uitgifte van nieuwe extensies, sloot in 2012. Daarna werden de meer dan duizend extensies geleidelijk online gebracht. Sommige heel snel, bij andere duurde het proces veel langer of kwam het zelfs nooit tot een livegang. Zo was er bijvoorbeeld veel te doen om het .amazon-domein tussen het gelijknamige e-commercebedrijf en enkele Zuid-Amerikaanse landen.

Dit voorjaar deed ICANN de aankondiging dat er voor 1 augustus 2023 een plan met concrete data voor de nieuwe aanvraagperiode moet liggen. Omdat het om een beperkte periode gaat, moeten geïnteresseerde partijen ruim van tevoren starten met voorbereidingen voor de aanvraag. Bij aanvragen voor een stad of regio geldt bovendien de eis dat de bevoegde overheid akkoord gaat. Voor bijvoorbeeld .twente zou dat de provincie Overijssel zijn.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond