Deel dit artikel
-

Internetknooppunt AMS-IX viert 30-jarig bestaan

AMS-IX (Amsterdam Internet Exchange), een van de grootste internetknooppunten ter wereld, viert vandaag haar 30-jarig bestaan. Op het AMS-IX platform zijn bedrijven zoals Adyen, Amazon, Apple, Booking.com, Google, Meta Microsoft, Netflix, Odido en TikTok actief.

Als neutrale organisatie zonder winstoogmerk maakt AMS-IX, dat in 1994 werd opgericht, verbindingen tussen netwerken van internetproviders (ISP’s), contentproviders en streamingdiensten mogelijk.

Vanwege de steeds toenemende behoefte aan connectiviteit heeft AMS-IX nu een piekverkeer van bijna 12 Terabit per seconde, wat het equivalent is van 100 miljoen mensen die tegelijkertijd Fortnite spelen of 6,4 miljoen TikTok filmpjes die tegelijkertijd worden bekeken.

Het internationale karakter van AMS-IX (80% van haar klanten komt uit het buitenland), heeft ervoor gezorgd dat veel internationale bedrijven zich in Amsterdam hebben gevestigd en maakt dat het bedrijf onderdeel is geworden van de derde mainport, naast de haven van Rotterdam en luchthaven Schiphol.

AMS-IX heeft haar aanwezigheid over verschillende continenten uitgebreid, door knooppunten te starten in grote wereldsteden in Zuidoost-Azië, het Midden-Oosten, Afrika en de VS. Inmiddels heeft AMS-IX 14 internetknooppunten wereldwijd.

Door implementatie van nieuwe netwerkapparatuur in het datacenter van Equinix AM5, heeft AMS-IX het energieverbruik op deze locatie met 85 procent kunnen verminderen. Op alle 16 locaties in Nederland zal de komende tijd de apparatuur worden vervangen ten einde het energieverbruik terug te dringen en het platform te upgraden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond