Deel dit artikel
-

Internetpenetratie Nederland 74 procent

Van alle Nederlanders heeft 74 procent de beschikking over internet. Dit komt naar voren in de ICT Toets van het ministerie van Economische Zaken, die komende week verschijnt . Demissionair staatssecretaris Joop Wijn maakte tijdens het ECP.nl-congres alvast wat resultaten bekend. Het ministerie start met een virus-alarm voor bedrijven en consumenten, meldt Wijn.

In de vergelijkende studie ICT Toets van het ministerie worden de prestaties in Nederland vergeleken met andere landen, onder meer in Europa. ICT is nog steeds aanjager van de arbeidsproductiviteit. "Het draagt voor veertig procent bij aan de groei", aldus Wijn.

Andere punten waarop Nederland goed presteert, zijn internetpenetratie, zelfregulering en infrastructuur. "Met 74 procent internetpenetratie zijn we mondiaal koploper", zegt Wijn. Over de infrastructuur ook niets dan lof. "We hebben een hoogwaardige infrastructuur die weinig aan storing onderhevig is." Een van de elementen waarmee Nederland "state-of-the-art" is, volgens Wijn, is het project Gigaport. "De kwantiteit in Nederland kan omhoog, de kwaliteit staat echter buiten kijf."

Er zijn ook zwakke punten: de veiligheid is niet optimaal, de overheid heeft een achterstand en "het bedrijfsleven is een middenmoter". Het eerste houdt verband met "het ontbreken van voldoende beveiligde verbindingen". De overheid heeft de dienstverlening aan burgers wel aangepakt, maar "blijft achter" wanneer het gaat om het bedrijfsleven, aldus Wijn. "Zoals bijvoorbeeld bij het digitaal aanvragen van een vergunning." Waar Nederland met internetpenetratie goed scoort, blijkt het met handelende bedrijven op internet juist tot de middenmoot te behoren. "Van elf onderzochte landen belandde Nederland op de vijfde plaats. Er moet nog een doorbraak komen in transacties."

Wijn wil het niet bij deze constateringen laten. "We moeten een omslag maken van denken naar doen." Dankzij een herschikking van bevoegdheden heeft het ministerie van Economische Zaken nu ook zeggenschap over telecom (DGTP, Directoraat-Generaal Telecommunicatie en Post). "De regie ligt in een hand. We kunnen gerichter actie ondernemen." Behalve meer voorlichting, in de vorm van een nieuw boekje 'Nederland gaat digitaal, met een veilig gevoel', betekent het ook "een veel actiever rol in het faciliteren", daarvoor wordt onder meer een Breedband Expertise Centrum opgezet. Ook zal het ministerie een waarschuwingsdienst voor virussen opzetten, waar zowel bedrijven als consumenten terecht kunnen.

Deel dit bericht

4 Reacties

H. Dragstra

74 % internet penetratie, klinkt goed behalve dan dat grote delen van de bevolking die penetratie met een modempje moeten doen ipv breedband. Je ziet nu overal verwoede pogingen door particulieren op het platteland om via wifi gekoppeld aan satteliet alsnog flatfee online te kunnen zijn maar de technische implementatie is bagger. Overheid, help nu eens echt! en leg die infrastructuur nu ook daadwerkelijk neer ipv dan eindeloos gepraat. Stimuleer de kabelmaatschappijen en de ADSL leveranciers. Of werk actiever mee aan een wireless oplossing waarmee je de kosten kunt reduceren. Stop met het gezemel over marktwerking en neem je verantwoordelijkheid in deze en zorg voor een basis voorziening waarmee iedereen tegen een redelijk tarief en snelheid op het internet kan. ALs je dat doet, krijgen bedrijven ook meer trek in het investeren in deze toepassingen.

Ed Mat

Geachte heer / mevrouw Dragstra, waarom moet "de" overheid zorgen voor "…een basisvoorziening waarmee iedereen tegen een redelijk tarief en snelheid op het internet kan"? Subsidieren van vraag door belastinggeld? Moet er even niet aan denken zeg. "Als je dat doet, krijgen bedrijven ook meer trek in het investeren in deze toepassingen." Dat is toch wel een wat rare bewering! Bedrijven investeren al heel lang heel erg veel in ICT – waarvan internet slechts 1 aspect is.

L

Ed Mat zei: "Geachte heer / mevrouw Dragstra, waarom moet "de" overheid zorgen voor "…een basisvoorziening waarmee iedereen tegen een redelijk tarief en snelheid op het internet kan"? Subsidieren van vraag door belastinggeld? Moet er even niet aan denken zeg." Het gebeurt al: voor de bewoners in Kenniswijk is er een subsidie van max 800 euro per huishouden beschikbaar als bijdrage in de kosten van aansluiting op glasvezel (10Mb up en down) en abonnement. Als je zo een stimuleringsproject van de grond wil krijgen moet dat ook wel. In de aanloopfase zijn de kosten gewoonweg te hoog voor de modale consument. Tegen de tijd dat dit betaalbaar is geworden ben je je voorsprong kwijt. Door de infrastructuur te subsidieren geef je het bedrijfsleven wel degelijk een flinke impuls. Zonder infrastructuur komen er hier geen vernieuwende diensten, wordt er minder aan produktontwikkeling gedaan in de ruimste zin van het woord. De economische stimulans ontbreekt als je geen afzetmarkt hebt.

Ed Mat

L schreef: "In de aanloopfase zijn de kosten gewoonweg te hoog voor de modale consument. Tegen de tijd dat dit betaalbaar is geworden ben je je voorsprong kwijt." **Over wat voor soort voorsprong gaat het hier ? Ik ben overigens van mening dat "de modale consument" in deze niet relevant is. De nwste pda's / imodes / xDSL abonnementen hoe duur ze ook mogen zijn, ze worden afgenomen door de groep early adaptors. Ach en wat betreft breedband content enzo, los van een groep hardcore gamers zal het er voornamelijk om draaien dat er nog sneller kan worden ge p2p't.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond