Deel dit artikel
-

Internetpionier Advalvas kopje onder

De bekende Belgische internetgroep AdValvas Group is failliet. Een dezer dagen bereikte de onderneming een akkoord over de verkoop van de technische divisie, de laatste activiteit die Advalvas nog in portefeuille had. De populaire AdValvas portalsite blijft bestaan.

Met het faillissement verdwijnt een pionier uit de Belgische internetgeschiedenis. Advalsas, in 1998 opgericht door Pieter Casneuf, was de eerste Belgische ’koepelsite’, een formule die al gauw werd nagevolgd door Planet Internet en Belcast. Ook nu nog behoort AdValvas  tot de populairste webportalen in Vlaanderen naast MSN en Skynet.

Eind jaren negentig maakte de groep een enorme groei door. Het ene webbedrijf na het andere andere werd overgenomen, waaronder de banensite jobscareer.be, de muzieksite uptomusic en een ontwikkelaar van online betalingstechnologie. Halverwege 2000 had de Advalvas Groep maar liefst 24 ondernemingen in portefeuille.

Internationale expansie kon niet uitblijven. Er kwam een kantoor in Groot-Brittannië en men ontwikkelde plannen voor vestigingen in Nederland, Luxemburg en Spanje. Durfkapitalisten investeerden fors in het bedrijf, dat echter rode cijfers bleef schrijven.

In 2001, op het dieptepunt van de internetcrisis, klaagde directeur Casneuf tegen De Standaard dat “we van een ongelooflijk optimisme over internet zijn we vervallen in een negativisme. Investeerders gaan er van uit dat geen enkel business model op het internet nog kan werken. Dat is evenzeer flauwekul als de bomen die tot in de hemel groeiden.”

Maar nog datzelfde jaar moest Casneuf wijken voor Francis Van den Bosch, die alle niet-strategische activiteiten van de groep verkocht en 40 van de toen 174 werknemers op straat zette.

De laatste tijd was er al weinig meer over van Advalvas. De portaalsite is opgegaan in het mediabedrijf TVLokaal.com en de banensite Jobscareer.be is overgedragen aan het personeelsblad Vacature. Alleen de technische divisie bleef over, maar ook die bleek het hoofd niet boven water te kunnen houden en laat een schuld van 300.000 euro achter.

Dit artikel is voor premium abonnees . Log in of meld je aan!