Deel dit artikel
-

Internetverkeer op BNIX daalde in 2022 voor het eerst

Na een jarenlange stevige stijging is het internetverkeer op BNIX vorig jaar voor het eerst gedaald. BNIX is het nationale internetknooppunt waarlangs een groot deel van het Belgische internetverkeer passeert. Zowel het gemiddelde verkeer als de pieken lagen in 2022 lager dan in het recordjaar 2021. De daling ligt aan de sterk gedaalde impact van corona op het bedrijfs- en privéleven.

‘Deze cijfers verbazen ons niet’, zegt Stefan Gulinck, die als Network Architect bij Belnet mee verantwoordelijk is voor BNIX. ‘Het internetverkeer nam in 2020 enorm toe als gevolg van de coronacrisis en ging daar in 2021 nog over, met een gemiddelde trafiek van 224 Gbit/s en pieken tot maar liefst 638 Gbit/s. Het verplichte thuiswerk tijdens de crisis boostte bijvoorbeeld het videocallverkeer, terwijl mensen in quarantaine massaal de tijd doodden met streaming.’

Het wegvallen van die maatregelen zag men eind 2021 al. De daling is dus eigenlijk eerder een normalisatie van het internetverkeer na de coronamaatregelen.

Professioneel zijn thuiswerken en videocalls een blijvertje. Ook Belgische organisaties hevelden de voorbije jaren massaal data over van lokale systemen naar de cloud. Daarnaast consumeren we privé steeds meer digitale content in almaar hogere resolutie.

Een van de trends is het definitief wegvallen van de hevige avondpiek. Vandaag vertoont het internetverkeer elke werkdag een plateau van ‘s ochtends (vanaf 8u) tot ‘s avonds (tot minstens 22u). Ook die trend is grotendeels te verklaren door de opmars van de cloud in de bedrijfswereld, die vooral overdag massaal veel dataverkeer genereert.

BNIX noteerde zijn hoogste piek in 2022 op woensdag 9 november. Toen passeerde er om 17 uur 480 gigabit per seconde.

2022 was ook operationeel een druk jaar voor BNIX. In juni ging het een samenwerking aan met zijn Luxemburgse tegenhanger LU-CIX om het internetverkeer tussen beide landen te optimaliseren.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond