Deel dit artikel
-

Investeerders jagen op YouTube-archieven

Een paar Amerikaanse investeerders geven honderden miljoenen euro’s uit om de rechten van YouTube-archieven te kopen.

Hiertoe sluiten ze deals met de eigenaren van die accounts over het eigendom en het recht om de video’s te exploiteren. Business Insider beschrijft hier de werkwijze van twee van dat soort bedrijven, Spotter en Jellysmack. Die worden zijn beide gefinancierd met groeigeld van Softbanks Vision Fund.

Het kopen en exploiteren van archieven van mediamakers op zich is niets nieuws. Het gebeurt in de film- en muziekindustrie al jaren. Vorig jaar onderging de muziekbranche hierin een nieuwe impuls doordat investeerders als Blackstone, Apollo en Pimco miljarden op tafel legden voor muziekrechten. In Nederland doet investeerder Pythagoras Music Fund hetzelfde.

Waar de muziek- en filmindustrie profiteren van de aanhoudende groei van Spotify- en Netflix-achtigen is bij shortform video YouTube de groeimotor. YouTube-makers als Unspeakable, MrBeast, Dude Perfect en bijvoorbeeld BBQ-bekendheid Aaron Jay Brown verkochten hun rechten aan partijen als Spotter en Jellysmack.

Vooral mediamakers met veel tijdloze, niet-controversiële, onderhoudende video’s staan in de belangstelling van investeerders. Zij beoordelen hun potentiële deelnemingen op variabelen als het aantal views, de interactieratio’s, blije duimpjes, traffic in de betreffende categorie en beschikbaar reclamebudget bij adverteerders.

Spotter gaf tot op heden 350 miljoen dollar uit. Het is van plan nog eens 650 miljoen te investeren in de komende achttien maanden. Jellysmack zegt tegen Business Insider dat het een half miljard klaar heeft liggen om te investeren in videorechten.

Foto: Phoebe Munchkin (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond