Deel dit artikel
-

Investeerders smeden Nederlands grootste kabelbedrijf

De investeringsbedrijven Cinven en Warburg Pincus leggen in totaal 4,7 miljard euro op tafel om greep te krijgen op de Nederlandse kabelsector, en op Europese schaal tegenwicht te bieden aan kabelbedrijf UPC. Vorige maand legden Cinven en Warburg Pincus 2,1 miljard op tafel voor Casema. Gisteren werd bekend dat ze nog eens 2,6 miljard euro willen betalen om Essent Kabelcom te kopen. Met de overnames ontstaat, op papier, het grootste kabelbedrijf van Nederland. Casema, Essent en Multikabel gaan gezamenlijk de markt bewerken.

De Nederlandse triple-playmarkt begint gestalte te krijgen. Kleine marktspelers die zowel internet, televisie als telefonie aanbieden bestaan amper meer, zeker nu Casema en Essent gezamenlijk 53 procent van de kabelmarkt in handen hebben en KPN en Tele2 hun triple play uitrollen. De investeringsbedrijven Cinven en Warburg Pincus voegen de twee kabelbedrijven voor 4,7 miljard euro samen. Multikabel was al in handen van Warburg Pincus.

De Nederlandse Mededingingsautoriteit moet de overname nog goedkeuren. De investeringsbedrijven verwachten de overname in het eerste kwartaal van 2007 af te ronden.

Eerder dit jaar gaf nutsbedrijf Essent aan zich op zijn kernactiviteiten te willen richten en kabelbedrijf Essent te willen verkopen. De combinatie Casema/Kabelcom bedient 3,3 miljoen huishoudens, de helft meer dan de nummer twee op de markt UPC. UPC heeft 2,2 miljoen kabelklanten in Nederland.

Gemiddeld betalen Cinven en Warburg Pincus 1.424 euro per huishouden. Algemeen wordt aangenomen dat Nederlandse huishoudens gemiddeld 75 euro per maand besteden aan televisie, internet en telefonie.

Ondanks het regionale bereik van kabelbedrijf in Nederland kan de nieuwe combinatie kabelbedrijven binnenkort op landelijke schaal zijn diensten gaan aanbieden. Kabelaar Casema beschikt over een Wimax-licentie. Met deze radiotechniek kan, en wil, Casema ook buiten zijn eigen verzorgingsgebied draadloos internet en telefonie aan gaan bieden.

De nieuwe eigenaren van Casema en Kabelcom zijn ieder afzonderlijk reeds actief op de kabelmarkt in Europa. Cinven heeft drie kabelbedrijven die onder de naam Altice actief zijn in de Franse Elzas, Brussel en Luxemburg. Daarnaast is de investeerder ook sinds vorig jaar eigenaar van het Franse kabelbedrijf Numéricable. Voor Altice betaalde Cinven in november 2005 525 miljoen euro, voor Numéricable in maart 2005 528 miljoen euro. Warburg Pincus is sinds vorig jaar eigenaar van Multikabel en diens 315.000 abonnees en, in Hongarije, van kabelaar Fibernet. De bedrijven bieden hiermee enig Europees tegenwicht tegen de dominante Europese marktpositie van UPC, dat in 12 EU-landen actief is.

Casema en Kabelcom hadden over heel 2005 een gezamenlijke omzet van 870 miljoen euro. Het hoofdkantoor van het nieuwe gezamenlijke bedrijf komt in Groningen, Kabelcoms thuishaven.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond