Deel dit artikel
-

[update] Investeerders steken miljarden in Musks xAI

Bekende venture capilists staan klaar met zeker zes miljard dollar om te investeren in xAI, een bedrijf van Elon Musk.

Volgens de Financial Times zouden de investeerders het bedrijf waarderen op achttien miljard dollar.

Tot de partijen die tot nu toe kapitaal toezegden behoren: Lightspeed Venture Partners, Andreessen Horowitz, Sequoia Capital en Tribe Capital. Er zijn ook familiekantoren en overheidsfondsen gevraagd mee te doen.

De financieringsronde is nog niet gesloten. De Engelse zakenkrant weet van een bron dat belangstellende investeerders die kritische vragen stelden over Musks activiteiten bij zijn andere bedrijven de deur werd gewezen.

xAI werd in maart 2023 opgericht. Elon Musk was toen al jaren actief op het gebied van AI via zijn autofabriek Tesla, waar men met beeldherkenning werkt. xAI heeft de specifieke missie ‘om de ware aard van het universum te begrijpen’.

Sinds de lancering vorig jaar bracht het een chatbot uit, Grok, op basis van een taalmodel. Dat is ook waar OpenAI, Google, Facebook, Mistral en Anthropic op zijn gefundeerd. Tegen investeerders vertelt Musk dat hij voor de digitale grondstoffen van zijn taalmodel kan putten uit input van zijn andere bedrijven, bijvoorbeeld tekst uit Twitter, beeld uit Tesla en wellicht neurodata via Neuralink.

Het doel van de miljarden venture capital is niet helder, maar het ligt voor de hand dat xAI heel veel AI-chips zal willen kopen. Musk heeft er nu tienduizend, maar wil zo snel mogelijk opschalen naar honderdduizend.

Er zijn zeventien actuele vacatures bij het bedrijf, waarvan een in Londen.

Googles ex-CEO Eric Schmidt stelt zich bij de immense financieringsronden zoals die hier beschreven of en hoe de geldschieters denken over return on capital.

Onderzoek van McKinsey laat zien dat kantoorautomatisering met AI-achtige tools tegen 2030 dertig procent van ’s werelds gewerkte uren laat verdwijnen.

Update 27-05-2024: xAI bevestigt de investering.

Foto: Mirza Babic, Unsplash

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond