Deel dit artikel
-

Investering in rss-analist FeedBurner

Het Amerikaanse FeedBurner, actief met analyse van rss-verkeer, heeft een investering gekregen van meer dan een miljoen dollar. Het exacte bedrag is niet bekendgemaakt. Het is in korte tijd het derde bedrijf voor rss dat bij investeerders interesse wist te wekken.

Rss is een methode om gemakkelijk nieuws en andere informatie van sites te verzamelen. Sites kunnen ‘rss-feeds’ aanbieden, bijvoorbeeld van de laatste veranderingen in het nieuws of nieuwe producten die aan de site zijn toegevoegd. Deze informatie wordt automatisch opgehaald door ‘readers’ die zowel via internet toegankelijk zijn als op de eigen computer geïnstalleerd kunnen worden.

Aan rss wordt een grote toekomst toegedicht, gezien de groei van de hoeveelheid informatie op internet en de wens van internetters om snel een persoonlijke selectie te kunnen maken. Microsoft is volgens diverse bronnen van plan om een rss-reader toe te voegen aan het besturingsprogramma Longhorn dat het nu ontwikkelt, vorige week maakte Apple bekend dat het zijn browser Safari zal voorzien van een rss-reader. Deze zal naar verwachting begin volgend jaar met de lancering van de nieuwe versie van OSX (‘Tiger’) gelanceerd worden.

De ontwikkeling van de rss-markt trekt ook de aandacht van investeerders, die met name lijken te zoeken naar specifiekere dienstverleners voor rss. Zoals FeedBurner uit Chicago dat uitgevers in staat stelt om te analyseren hoe hun rss-feeds gebruikt worden, kennis die nodig is om het bereik van een medium te bepalen en (eventueel) advertentietarieven op te baseren. FeedBurner is vooralsnog alleen beschikbaar in een 'pre-alpha' versie.

Ceo Dick Costolo van FeedBurner meldde tegenover PaidContent.org dat Portage Ventures een “zevencijferig getal” in zijn bedrijf heeft gestoken. Verdere details werden niet bekendgemaakt.

De investering in FeedBurner komt ongeveer een maand nadat Mobius Venture Capital geld stak in NewsGator, dat een reader ontwikkelde die gebruikt kan worden als ‘plug-in’ voor Microsoft Outlook. Ook de hoogte van dit bedrag werd niet openbaar gemaakt. Wel legde managing director Brad Feld van Mobius Venture Capital op zijn weblog uit wat de reden was voor Mobius Venture Capital om een belang te nemen in NewsGator. Hij zegt meer te zien in het bedrijf dan enkel een ontwikkelaar van een rss-reader, die overigens wel als bijzonderheid heeft dat deze werkt als plug-in voor Microsoft Outlook.

In april zag het eveneens Amerikaanse Pheedo kans om een beginkapitaal te verwerven bij Fastlane Ventures. Pheedo is actief met adverteren binnen rss en op weblogs. Het stelt dat deze methode de volgende stap is in online reclame, aangezien er veel gerichter commerciële berichten naar doelgroepen gestuurd kunnen worden.

Deel dit bericht

1 Reactie

Michiel Roding

Heel spannend, maar het is domweg een log-analyzer, zoals die al jaren bestaan voor bv webservers en ftp-servers. Een beetje handige kerel kan bv. gewoon Analog gebruiken en bijna dezelfde stats genereren. Het lijkt me zelfs dat deze functionaliteit over een tijdje standaard in elke rss-generator zit.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond