Deel dit artikel
-

Investeringen in cloud groeien jaarlijks dertig procent

Bedrijven blijven tot zeker 2025 jaarlijks dertig procent meer uitgeven aan cloud-IT dan het jaar ervoor. Het hebben van eigen IT-systemen wordt minder interessant en clouds bieden tactisch nut en meer mogelijkheden tot werken op afstand.

Dat voorspelt Deloitte in zijn jaarlijks TMT Voorspellingen voor 2021 (PDF). Meer dan negentig procent van de internationaal werkende bedrijven zal een combinatie van publieke cloud en eigen IT-systemen hanteren, zo luidt de voorspelling. Het zwaartepunt van de balans verschuift steeds verder in het voordeel van de cloud.

Vorig jaar draaide 59 procent van de IT-processen op lokale, zelf beheerde systemen. Dat zal in 2021 vermoedelijk 35 procent zijn, oftewel een daling van 41 procent. Voor veel IT-bazen heeft een dergelijk verschuiving in budgettoewijzing hoge prioriteit in het huidige en komende jaar.

Het uitbesteden van IT-infrastrucuur maakt de technische uitgaven voorspelbaarder en legt de verantwoordelijkheid bij een gespecialiseerde externe derde. Bovendien bieden bedrijven als Amazon, Google en Microsoft steeds meer geavanceerde toepassingen uit in hun clouds. Klanten liften mee op deze vernieuwingen en hoeven die niet eens zelf te bouwen.

Het zijn niet enkel ICT-bedrijven die zich op clouds storten. Verre van zelfs. Te denken valt aan instanties als BMW, Zalando, funda, MGM, Deutsche Bank, Vodafone en zelfs de FA, NBA-teams en en de Bundesliga.

Europese cloudklanten lopen echter het risico op een groot juridisch probleem te botsen. Alle nationale privacytoezichthouders van de Europese Unie raadden bedrijven vorige maand aan om data van EU-burgers uit Amerikaanse handen te houden als ze niet compleet zeker zijn van de dataveiligheid. Het is verstandig dat dataverwerkende instanties alternatieven gaan zoeken voor Amerikaanse leveranciers.

Op hoog Europees niveau speelt dit onderwerp zeker al sinds 2013. Het sijpelt steeds verder door tot de werkvloer.

Foto: xxx (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond