Deel dit artikel
-

iOS 12 en macOS Mojave: geen reuzensprongen

Apple heeft afgelopen dagen de eerste publieke bètaversies van iOS 12 en macOS Mojave vrijgegeven. De systeemsoftware voor iPhones, iPads en Macs wordt in het najaar verwacht.

Het goede nieuws: de publieke bèta’s zijn ruim voor het verschijnen opvallend stabiel, al verbaast dat niet, want ook voor de ontwikkelaarsconferentie in juni was al uitgelekt dat Apple zich zou toeleggen op stabiliteit. Grote veranderingen zijn doorgeschoven naar 2019. Ondanks deze pas op de plaats heeft het bedrijf nog aardig wat nieuwe functies weten toe te voegen.

iOS 12 oogt na het installeren op iPhone of in ons geval iPad niet heel anders, afgezien van enkele nieuwe icoontjes. Ook is het design van enkele apps – vooral News en Aandelen – aangepast. De grootste veranderingen zitten hem in de snelheid: Apple belooft 70 procent sneller swipen naar de camera’s en aps starten ook tijdens hoge werkbelasting twee keer zo snel.

Apple stond eerder deze maand nogal lang stil bij toepassingen als Schermtijd, die meer inzicht moeten bieden in het gebruik van je apparaten, of waarmee je ’s nachts de berichtgeving kunt uitschakelen. Echter, dat uitschakelen kan nu ook al, zij het met iets minder mogelijkheden. Het gevoel van overbodigheid kregen we ook bij snelkoppelingen die Siri op het toegangsscherm kan zetten. Regelmatige bestellingen zijn volgens Apple wat beter te beheren.

De belangrijkste nieuwe app is Measure of op zijn Nederlands Maat, waarvan trouwens al varianten van derden bestonden. Met die app kun je met behulp van AR technologie objecten in de echte wereld meten door je camera erop te richten. Dat gaat met de iPhone wel een stuk handiger dan met een grootformaat iPad, waar die app ook is te vinden. Zeker als je een hoge deur wilt meten.

Op de iPad zijn verder de Dictafoon- en de Aandelenapp toegevoegd, maar helaas niet de oude vertrouwde calculator.

Maar dat is het wel zo ongeveer. Van de nieuwe animoji – koala, tijger, spook of tyrannosaurus rex – zal de gemiddelde gebruiker niet opkijken, net zomin als van de nieuwe iMessage stickerpakketten of de detectie van tongbewegingen en knipogen (alleen met de iPhone X).

Het belangrijkste nieuws van Mojave is de donkere modus, waarin je je volgens Apple beter kunt concentreren op je werk. Donkere modus werkt met alle ingebouwde apps op je Mac. Andere ontwikkelaars kunnen ervoor zorgen dat hun app deze modus ook ondersteunt, maar dat gaat wellicht nog even duren. Maar of er veel gebruik van zal worden gemaakt, moet nog blijken.

Een van de aardigste toevoegingen op de Mac heet Stapels. Daarmee worden de bestanden op het bureaublad automatisch geordend in overzichtelijke categorieën. Bijvoorbeeld bestandstype, zodat afbeeldingen, documenten, rekenbladen, pdf’s en andere typen bestanden in aparte groepen worden geplaatst. Je kunt ze ook ordenen op datum of ze voorzien van projectspecifieke metagegevens. Beweeg je cursor over een stapel om door de bestanden te bladeren. Of klik erop om de stapel uit te vouwen. Je vraagt je af waarom Apple dit zolang onder de pet heeft gehouden.

Sterk verbeterd is ook het maken van schermafbeeldingen. Daarbij kun je nu voor het eerst bepalen in welk formaat het bestand moet worden bewaard. En er verschijnt na de schermopname automatisch een tool waarmee je de afbeeldingen gelijk kunt bewerken..

Twee nieuwe apps, News en Aandelen, verschijnen niet automatisch op je Mac, tenzij je de regio-instellingen aanpast naar de VS. Ook dan is het nieuws-aanbod nog overwegend Amerikaans.

De conclusie: welkome aanvullingen, maar geen grote stappen. Waarbij Mojave net iets meer te bieden heeft dan iOS.

Apple raadt het installeren van publieke bèta’s af op reguliere apparaten. Dat dit geen overbodige luxe is, blijkt uit een bug in iOS 12 bèta die het invoeren van een simkaartcode op een iPhone verhindert. Ons testexemplaar van Mojave op een MacMini vertoonde nog flink wat afsluit- en opstartproblemen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond