Deel dit artikel
-

Italië: Google Analytics overtreedt Europese privacyregels

De Italiaanse toezichthouder op de privacy verbiedt het gebruik van Google Analytics. De Amerikaanse meetdienst verwerkt persoonsgegevens op illegale wijze.

Google krijgt weer een dreun uit Europa over zijn snuffel- en graasgedrag bij Europese gebruikers. De toezichthouder verbiedt mediabedrijf Caffeina Media om Google Analytics te blijven gebruiken. Binnen negentig dagen na de uitspraak moet de onderneming zijn gedrag aanpassen.

De gewraakte website gebruikte cookies informatie over gebruikers te verzamelen. Daaronder: IP-adressen, inforamtie over: browser, besturingssysteem, schermresolutie, taal, datum en tijd van bezoek.

In Nederland en Oostenrijk wordt op vergelijkbare wijze naar de materie gekeken, al heeft de toezichthouder nog niet ingegrepen.

Aan de basis van het Europese bezwaar ligt het feit dat Amerikaanse bedrijven bij wet verplicht zijn om gegevens over hun klanten op verzoek doorzoekbaar te maken door inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Europese burgers komen daarmee in de sleepnetten van onzichtbare vorsers en de EU vindt niet dat data van zijn ingezetenen hier voldoende tegen zijn beschermd.

Google belooft te stoppen met het verzamelen van IP-adressen, maar de Italianen vinden dat dit niet streng genoeg gebeurt. Ook met een deel van een IP-adres kan Google iemands identiteit of profiel herleiden met behulp van andere databronnen.

Foto: Garry Knight (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond