Deel dit artikel
-

iTunes eind oktober ook in Nederland

Apple's online muziekwinkel iTunes wordt eind oktober in Nederland gelanceerd, zo heeft Emerce uit betrouwbare bron vernomen. Apple wil officieel alleen kwijt dat het “ergens in oktober” wordt.

Nederland zou het eerste kleinere land in Europa zijn waar Apple zijn online muziekwinkel van start laat gaan. In Engeland, Frankrijk en Duitsland is iTunes al in juni live gegaan. Alleen al in Groot-Brittannië werden in de eerste week meer dan 450.000 liedjes opgevraagd. In de eerste twee weken stond de te teller al op 1,5 miljoen liedjes. iTunes hanteert als standaard prijs 99 eurocent voor een liedje. Daarvan zal Nederland vermoedelijk niet afwijken.

Pikant detail is dat de domeinnaam iTunes.nl in handen is van B.E. Chin Holding BV uit Utrecht, het bedrijf dat ook Orkut.nl en Lindows.nl in zijn bezit heeft. In augustus verwees iTunes.nl geruime tijd naar Mp3downloads.nl van Netservices BV uit Rosmalen. Mp3downloads wekt de indruk dat er naar Mp3 bestanden wordt verwezen, terwijl alleen maar naar webpagina’s wordt doorgelinkt. Dat doorlinken gebeurt met behulp van een inbelprogramma, dat 80 cent per minuut kost. Directeur Tim Kuik van BREIN spreekt over een scamsite. “Je moet betalen voor een link waar je anders ook gratis had kunnen komen.” BREIN zegt echter geen stappen tegen Mp3downloads.nl te ondernemen “omdat er niets te halen valt”.

“We zijn in augustus gewaarschuwd door de Stichting BREIN over deze site,” zegt woordvoerder Jurriaan Trommels van Apple. “Wij hebben op onze beurt de Europese organisatie gewaarschuwd, want een verwijzing naar zo’n site willen wij niet. Ook al zijn we geen eigenaar van de site; iTunes is een beschermde handelsnaam.”

Inmiddels linkt iTunes.nl weer naar Apple, maar domeinnaam eigenaar B.E. Chin-Fo-Sieeuw zegt dat hij niet gedwongen is de link te veranderen. “U bent de eerste die naar dit domein informeert,” zegt hij. Chin-Fo-Sieeuw zegt dat hij domeinnamen die nog geen bestemming hebben zijn regelmatig naar bestaande sites doorverwijst.

Maar waarom Mp3downloads.nl? Een woordvoerder van Netservices BV zegt B.E. Chin Holding BV niet te kennen en vermoedt dat een affiliate van Mp3downloads.nl geprobeerd heeft via de iTunes link meer omzet te genereren. Ook zou Netservices Mp3downloads.nl in opdracht van een ander bedrijf te hebben opgezet, maar na enig doorvragen blijkt dat bedrijf in hetzelfde pand is gevestigd.

Netservices is overigens geen onbekende. Het bedrijf zat achter zogenoemde fakemails die gebruikers naar betaalde sites moeten lokken. Bij de Stichting Informatiedienstencode (Stic) zijn diverse krachten over Netservices binnengekomen. In mei nog werd een laatste klacht behandeld, waartegen het bedrijf geen verweer voerde.

Overigens is de domainnaam iTunes in veel Europese landen niet beschermd. “Ik denk omdat de iTunes Music Store vanuit de applicatie iTunes wordt benaderd, en niet via een web browser. Daarom is de domein naam iTunes.nl niet operationeel van belang.”

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond