Deel dit artikel
-

iTunes opent deuren voor boekenschrijvers

Behalve muziek, podcasts en software kunnen auteurs nu ook hun boeken publiceren via Apples downloadwinkel iTunes.

Apple opende in Amerika zojuist zijn deuren voor boekuitgevers. Met een paar simpele handelingen en wat geduld, want Apple moet alle inzendingen handmatig keuren, kunnen beginnende en niet-doorbrekende schrijvers hun boeken in de schappen van de iTunes-winkel plaatsen.

De nieuwe Apple-dienst komt niet onverwacht en betekent bovendien een nieuwe concurrent voor andere digitale uitgeefplatformen zoals Lulu en Amazon.

Vooralsnog kunnen enkel Amerikaanse boekenschrijvers zich aanmelden bij de winkel. Behalve intellectueel eigendom, het boek, moeten ze belastingbetaler in de VS zijn, een Apple-account hebben en een ISBN-nummer. Dat laatste is betrekkelijk eenvoudig aan te vragen, in Amerika bij ISBN.org en te zijner tijd in Nederland bij het Centraal Boekhuis.

Auteurs moeten hun werk aanleveren in ePub-formaat. Er bestaan verscheidene hulpmiddelen om een werk te converteren naar dit bestandsformaat voor digitale boeken. Apple hercodeert het werk vervolgens om het tegen diefstal te beveiligen. Het is niet duidelijk welke DRM-techniek het daarvoor gebruikt.

De iBookstore, Apples boekenwinkel, werd gelanceerd met de presentatie van de iPad. Het formaat van die tabletcomputer leent zich beter dan een laptop om boeken te lezen. Critici stellen echter dat het verlichte computerscherm de ogen vermoeit bij langdurig lezen.

De iPad is sinds vandaag in Europa te koop, onder meer in Duitsland en Engeland. Nederland volgt vermoedelijk in juli. Apple sloot hier overeenkomsten met de boekuitgevers Hachette, Penguin, HC en Macmillan. Zij leggen digitale uitvoeringen van hun uitgaves in de iBookstore. Consumenten kunnen een deel van het boek gratis downloaden en lezen. Na enkele tientallen gratis pagina’s kunnen ze kiezen of ze willen betalen om de rest van het boek te lezen.

Deel dit bericht

1 Reactie

Kirth Gersen

Gezien de rigide en benepen controle op apps ben ik benieuwd waneer de eerste boeken bij Apple verboten gaan worden…

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond