Deel dit artikel
-

Het jaar van: Apple

2013 was misschien wel niet het jaar van Apple. Want er moest bijna tien maanden worden gewacht op nieuwe producten die eigenlijk niet heel erg verrasten. Waarmee de hardnekkige vraag weer de kop opstak: kan het bedrijf eigenlijk zonder zijn oprichter Steve Jobs?

Vooralsnog lijkt Apple zich geen zorgen hoeven te maken. Vanochtend nog ramden dieven met een auto de voorgevel van Apple Store aan de Kurfürstendamm in Berlijn om iPhones, iPads en Macs ter waarde van meer dan een ton mee te nemen. Dan weet je in elk geval dat je spullen geliefd zijn.

Toch doken dit jaar geruchten op dat CEO Tim Cook van zijn commissarissen te horen kreeg dat hij moest opschieten met nieuwe innovaties. Want: de iTV waarover Steve Jobs kort voor zijn dood sprak, is er dit jaar weer niet gekomen, naar verluidt omdat Apple geen contentpartners kon vinden. Ook dat slimme horloge, iWatch, is nog volop in ontwikkeling.

Wat er wel kwam: twee nieuwe versies van de iPhone 5, waarvan de goedkopere variant matig verkoopt. De iPhone 5C met 64 bit processor loopt wel goed, maar iPhone adepten kijken zo langzamerhand jaloers naar de concurrentie. Die Nexus 5 van Google met zijn veel grotere scherm is toch eigenlijk behoorlijk cool.

Oprichter Steve Jobs werd dit jaar in elk geval nog gemist. Afgelopen zomer verscheen de biografische speelfilm over een van de belangrijkste ondernemers in de Amerikaanse geschiedenis, maar die werd neergesabeld als saai en plichtmatig: alweer een ‘gebed aan het altaar van Steve Jobs’.

Boeken over Steve Jobs verschijnen er in elk geval niet meer. De aandacht lijkt verschoven naar Jony Ive, The Genius Behind Apple’s Greatest Products. Aldus de titel van een boek over de Britse Apple-ontwerper die zich dit jaar voor het eerst mocht uitleven op de vormgeving van iOS 7, waaraan sommigen toch even moest wennen.

Financieel stelde Apple ondanks een veel te rustig jaar allerminst teleur. Gedurende het gehele jaar presenteerden Tim Cook en zijn team indrukwekkende (kwartaal)cijfers. Met nieuwe iPads die niet waren aan te slepen. Met weer nieuwe winkels, waaronder eentje in Haarlem. Met een wederom mooi vormgegeven Mac Pro.

Maar als Apple volgend jaar niet met echt vernieuwende producten komt, zou de stemming wel eens kunnen omslaan. Er is echter hoop. In zijn kerstboodschap spreekt Tim Cook over ‘grote plannen die onze klanten gek zullen maken’.

Volgens Apple Insider verschijnt er in elk geval een 12,9 inch iPad voor de educatieve markt in oktober, en een grootformaat iPhone (6?) in mei.

 

 

 

Deel dit bericht

1 Reactie

WebshopAdvies.nl

Het zegt niet alles, maar de aandelenkoers van Apple heeft het ook wel eens beter gedaan. Tussen January en Juli was er een grote dip, daarna echter weer een stijgende lijn.

Ik vind het teveel credit om alles op Steve Jobs te sturen. Ook met hem is het moeilijk te blijven innoveren. Als kleine niche speler is innoveren relatief makkelijk, als grote mainstreamspeler wordt het al een stuk moeilijker. De vraag is of het Apple blijft lukken zowel Hip als Mainstream te blijven.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond