Deel dit artikel
-

Het jaar van: Google

Het meest bizarre nieuws rond Google kwam halverwege december naar buiten. Het zoekbedrijf bleek Boston Dynamics te hebben overgenomen, maker van een van de snelste robots op poten ter wereld. De startup werkt onder meer in opdracht van het Pentagon.

Wat moet Google met robots? Goeie vraag. Wat velen niet weten is dat Google in zes maanden tijd al acht van dit soort ondernemingen heeft overgenomen (onder meer Industrial Perception, Redwood Robotics, Meka, Schaft en Holomnien) en voormalig Androidbaas Andy Rubin een aparte divisie voor intelligente en mensachtige robots gaat leiden. Je zou bijna gaan denken dat het de bedoeling is om robots op Android te laten draaien.

Google doet geen mededelingen rondom dit geheime project.  Naar verluidt zou Google Robot (als dat al de naam wordt) worden afgesplitst en kantoren in zowel Palo Alto (Californië) als Japan aanhouden. Een ding staat vast: Rubin begon zijn loopbaan ooit als een robottechnicus en het Androidlogo is niet voor niets een robot.

Google is al langer bezig met exotische projecten, maar die werden tot nu toe ondergebracht in het Google X Lab. Daar worden zelfrijdende auto’s ontwikkeld en ‘internetballonnen’. Maar met een beetje fantasie zijn die activiteiten nog enigszins te herleiden tot waar Google voor staat. Google zit bijvoorbeeld ook in gigabit glasvezel, en komend jaar verschijnt dan eindelijk de slimme bril Google Glass.

Serieuze verdiensten komen hier nog niet uit voort. De vijftien miljard omzet en drie miljard dollar winst over het derde kwartaal kwamen als vanouds gewoon weer van advertentieverkoop, al levert de geheimzinnige post ‘Andere inkomsten’ nu al een omzetbijdrage van 9 procent. Dat bedrag staat los van de resultaten van de verlieslijdende dochter Motorola, want daar wordt apart over gerapporteerd.

Het grootste succesverhaal voor Google was ook dit jaar weer de verdere opmars van Android. Het marktaandeel groeide naar 81 procent. Ook het marktaandeel van Android tablets heeft volgens IDC dit jaar een marktaandeel van 60 procent bereikt. Google roerde zich ook afgelopen jaar weer op de markt met eigen tablets en smartphones onder de noemer Nexus. Vooral de goedkope Nexus 5 kreeg – ondanks de onvoldoende voor de camera – alom waardering.

Directe inkomsten voor Google zijn er niet uit Android. De open source-software mag gratis worden gebruikt. De indirecte inkomsten – via Google Play en zoekadvertenties – zijn tot nu toe het best bewaarde geheim van Google.

Google komt wel onder steeds grotere druk te staan van overheden. Het bedrijf heeft ruzie met de Europese Commissie en kwam een schikking overeen die concurrenten als Yelp, TripAdvisor, Twenga en Allegro een prominentere positie in de zoekresultaten van Google geeft. Maar de EU is nog niet tevreden, en heeft het bedrijf voor de keuze gesteld: verdere aanpassingen of torenhoge boetes.

En diverse landen waaronder Italië kondigden aan dat zij met maatregelen komen om te voorkomen dat Google belastbare winst die het op de verkopen van advertenties maakt, verlegt naar belastingparadijzen. Google verkoopt al zijn advertenties binnen Europa via Ierland. Alleen al vorig jaar werd op deze manier twaalf miljard dollar weggeboekt, waardoor twee miljard dollar aan belastingen werd bespaard. Ook de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) wil een einde aan deze geldstromen, niet alleen van Google, maar ook van andere internetgiganten.

Google werd ook nog op het matje geroepen door het College bescherming persoonsgegevens. Het combineren van persoonsgegevens door Google sinds de invoering van de herziene privacyvoorwaarden per 1 maart 2012 is in strijd met de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp).

Deel dit bericht

1 Reactie

Bas van der Veeken

Leuk overzicht. Google krijgt steeds meer macht. Tot op heden heb ik hier alleen maar profijt van. Hoop dat ze zich zo blijven gedragen en geen capsones krijgen of de prijzen veel opkrikken.

Ben wel een beetje bang voor de toekomst waarin elke mogelijke baan die met een robot gedaan kan worden ook met een robot zal gebeuren. Er is dan echt niet genoeg werk voor iedereen, wat je nu al langzaam ziet gebeuren, zeker in de fabrieken van China e.d.

Ben het met Wet bescherming persoonsgegevens oneens dat Google deze gegevens niet mag combineren. Alle gegevens staan immers al bij Google. Ze NIET combineren zou juist apart zijn.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond