Deel dit artikel
-

Het Jaar van de tech-ontslagen

De tech-industrie heeft in 2023 meer dan 240.000 banen zien verdwijnen, een totaal dat al 50 procent hoger is dan vorig jaar en nog steeds groeit.

Eerder dit jaar vonden de grootste ontslagen plaats bij techneuzen als Google, Amazon, Microsoft, Yahoo, Meta en Zoom. Startups kondigden ook bezuinigingen aan in de eerste helft van het jaar. Tegen de zomer leek het ergste voorbij, maar de bezuinigingen lijken weer aan te trekken.

De angst voor een recessie als gevolg van de hoge inflatie zat er eerder dit jaar goed in, en hoewel er nu meer optimisme is, lijken veel bedrijven het op safe te spelen.

En dus zette Cruise (autonoom rijden) recent nog eens 900 werknemers op straat, krimpt handelsplatform Etsy met 11 procent, ontslaat Zulily 500 werknemers en Spotify zelfs 1500 werknemers.

De grootste ontslagronde was echter in januari, toen maar liefst 89.554 werknemers naar ander werk konden uitzien. Amazon zette kort na de feestdagen 18.000 werknemers op straat, Microsoft 10.000, Alphabet 12.000, maar ook Salesforce nam afscheid van 7000 werknemers. Handelsbeurs Coinbase liet 850 werknemers gaan, PayPal 2000. De volgende maand kwamen Dell, Yahoo, GitHub en Twilio met ontslagrondes.

Het is niet bekend of ontslagen werknemers zijn uitgeweken naar minder conjunctuurgevoelige sectoren.

In Nederland valt het met de ontslagen mee. In Nederland is een tijdelijk contract veel gebruikelijker dan in de rest van de EU. In 2022 had 23 procent van de werknemers in Nederland een tijdelijk contract, tegenover 12 gemiddeld in de EU. Dat komt onder andere door het hoge percentage werkende jongeren, vaak onderwijsvolgenden, die veel met tijdelijke contracten werken.

Foto Anefo

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond