Deel dit artikel
-

Jaaromzet webwinkels Nederland naar 22 miljard euro

De Nederlandse consument geeft in 2017 voor circa 22 miljard euro uit aan de producten en diensten die hij online kocht. Het nu lopende vierde kwartaal zal goed zijn voor circa zeven miljard euro, mede geholpen door de nieuwe koopjesfestivals Black Friday en Single’s Day.

Zojuist publiceerde Thuiswinkel.org de bestedingscijfers over het derde kwartaal van dit jaar. Het onderzoek, uitgevoerd door GfK, laat zien dat Nederlandse consumenten online voor vijf miljard uitgegeven, waarmee het jaartotaal tot nu toe op 15,7 miljard euro, een stijging van veertien procent ten opzichte van dezelfde periode in 2016.

In het derde kwartaal van 2017 zijn er 49,7 miljoen online aankopen gedaan: 39,0 miljoen productaankopen (+22% t.o.v. Q3 2016) en 10,7 miljoen online aankopen van diensten (+18%).

GfK vertelt niet welke winkels de grootse stappen zetten en of er partijen of segmenten zijn die achterblijven. In het algemeen wordt wel gesteld welke segmenten de grootste groei laten zien:

Eén dalend segment benoemt de onderzoeker wel expliciet: Telecom. Menno van den Elzen, business consultant Retail & Lifestyle bij GfK: “De daling van Telecom in het derde kwartaal heeft alles te maken met de BKR-registratie die sinds 1 mei dit jaar van toepassing is op de aanschaf van een telefoonabonnement inclusief een toestel met een waarde van 250 euro of meer. Om een BKR-registratie te voorkomen kiezen consumenten nu sneller voor een abonnement zonder toestel, waardoor bestedingen aan telefonie afnemen.”

Foto: Paul Simpson (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond