Deel dit artikel
-

Jaarwisseling zorgt voor record datadrukte op het mobiele netwerk

Nieuwjaarsnacht heeft traditiegetrouw voor de nodige drukte gezorgd op het netwerk van Nederland. In vergelijking met vorig jaar nam het mobiele dataverkeer met ruim één derde toe. Het thuisvieren zorgde er ook voor dat er weer meer gebeld werd tijdens de jaarwisseling. Net als de voorgaande jaren zijn er minder sms-berichten verstuurd.

Tussen 22.00 uur en 04.00 uur is een recordgebruik van 343 terabyte op het mobiele netwerk van KPN gemeten. Dit is de grootste toename sinds 10 jaar en fors meer dan vorig jaar (38,3 procent), toen het aantal terabytes op 248 uitkwam.

Het datarecord laat niet alleen zien dat het mobiele netwerk steeds meer gebruikt wordt, maar ook dat er vaker grote databestanden als foto’s en filmpjes verstuurd worden om nieuwjaarswensen over te brengen. Daarnaast worden videogesprekken steeds populairder tijdens de nieuwjaarsnacht.

De afname van sms zet ook dit jaar door. Tijdens de jaarwisseling 2021-2022 werden er tussen 22.00 en 04.00 uur 1,4 miljoen sms’jes verstuurd, dat is weer minder dan de jaren ervoor. Het aantal telefoontjes was hoger dan vorig jaar, maar stabiel in vergelijking met de jaarwisseling 2019-2020. Afgelopen nieuwjaarsnacht zijn er in totaal 4,1 miljoen telefoongesprekken gevoerd.

Op het netwerk van T-Mobile werd twintig keer meer data verbruikt dan tijdens de jaarwisseling in 2020. De piek van het dataverkeer was tussen 00.00 en 01.00 uur. Gemiddeld genomen werd er ongeveer net zo veel data verbruikt op Oudejaarsdag ten opzichte van een reguliere dag in 2021.

Enerzijds is deze groei terug te herleiden naar de groei in het klantenbestand, maar klanten zijn ook meer data gaan gebruiken.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond