Deel dit artikel
-

Jack Dorsey (Twitter) zet stap naar decentraal internet

Twitter medeoprichter en voormalig CEO Jack Dorsey heeft meer details van het langverwachte Bluesky Social-project onthuld. Het idee daarachter is dat gebruikers de controle moeten hebben over hun persoonsgegevens en deze zonder toestemming van platform naar platform kunnen verhuizen.

Het project is gebaseerd op het Authenticated Transfer Protocol – of AT Protocol – en wordt omschreven als een ‘protocol voor grootschalige gedistribueerde sociale toepassingen’.

Dorsey zegt spijt te hebben over zijn rol in de creatie van een gecentraliseerd internet, waarbij een aantal bedrijven de markt domineren. Dat internet wil hij weer decentraal maken.

Feitelijk worden de gegevens bij Bluesky vastgelegd als een cryptografische URL (een verwijzing op het web) die makkelijk kunnen worden overgedragen van de ene provider naar de andere.

Andere kenmerken van het protocol zijn interoperabiliteit en verbeterde prestaties, waarbij gebruikers toegang krijgen tot ‘een open markt van algoritmen’.

Verder is nog niet veel bekend over de nieuwe sociale app Bluesky Social, behalve dat deze binnenkort wordt gelanceerd, behalve dat sociale netwerken kunnen worden gebouwd op basis van het protocol.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond