Deel dit artikel
-

Jacqueline de Gruyter: ‘Appril moet de grens over’

Vandaag begint in verschillende steden een maand van activiteiten rond mobiele apps. Appril is hét festival in Nederland over apps en mobiel internet. Een gesprek met initiator en ‘einddirigent’ Jacqueline de Gruyter.

Gedurende de hele maand april vinden er rond het thema apps meer dan honderd workshops, lezingen en borrels plaats in Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Rotterdam en Eindhoven. Geïnteresseerden kunnen er inspiratie opdoen, nieuwe dingen leren of gewoon lekker ‘analoog netwerken’ met andere creatieven, ontwikkelaars, marketeers, ondernemers en zomaar app lovers.

De eerste editie ging in 2012 van start en aanvankelijk had De Gruyter een aantal Amsterdamse organisaties gevraagd om samen iets over apps te organiseren, eigenlijk om zo wat mensen bij elkaar brengen voor haar creatieve cursussen Nu is het een groots festival geworden met hackatons en workhops.

“Ons doel is eigenlijk nu vooral om het kennisnetwerk rond apps in Nederland uit te lichten. In zie ook in mijn omgeving dat mensen die een app willen laten ontwikkelen eigenlijk niet weten waar ze moeten beginnen. Een vriend van mij heeft een offerte opgevraagd en kreeg een waslijst van verschillende prijzen terug. Via ons festival kunnen bureaus of ontwikkelaars hun kunnen tonen. Het is belangrijk dat mensen zich gaan bundelen, al dan niet in een vereniging. Omdat wij niet worden gefinancierd, wordt het wat moeilijk om dat er ook nog bij te doen, ik kan er niet eens van leven. Maar ik zou ook graag een keurmerk voor appbouwers willen lanceren.”

Wordt er wel verdiend aan apps in Nederland?
“Cijfers heb ik niet. Het is zeker geen vetpot, maar je kunt er best wel een boterham mee verdienen als je in opdracht van derden werkt. Ik werkte tot voor kort voor gamebedrijf Lunagames en die verdienen steeds meer aan in-app aankopen.”

Wat zijn de hoogtepunten van het festival?
“We hebben een aantal aardige hackatons, waaronder een met een band die ontwikkelaars gaat inspireren om een aparte game te maken. We schrijven een wedstrijd uit voor de meest duurzame app, daar is twintigduizend euro mee te verdienen. Sponsors zijn Microsoft, Amsterdam Economic Board, Zo! en Appfixers.”

Waarom een hele maand en geen driedaags evenement?
“Eigenlijk vanwege de naam Appril, zo simpel is het. Er zijn al genoeg evenementen die een week of korter duren. We willen in de toekomst wel meer geld zien te vergaren om het programma te verbeteren. Vorig jaar hebben we met vrijwilligers zeventien eigen evenementen opgezet, dat is bijna niet te doen. Dit jaar worden de evenementen lokaal georganiseerd, maar we zouden graag ook weer eigen bijdragen leveren. En Appril mag van mij internationaal, er is belangstelling uit Hong Kong en New York. Dan kunnen we Nederland ook beter op de kaart zetten. Op het Mobile World Congress in Barcelona stond wel een Grieks paviljoen, maar geen Nederlandse. Dat vind ik een gemiste kans.”

In Den Haag, Amsterdam, Utrecht en Rotterdam wordt het festival vandaag feestelijk geopend. Het volledige overzicht van evenementen staat hier. Het diner vanavond in Amsterdam is al uitverkocht.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond