Deel dit artikel
-

Jeugdsentimenten.net raakt duizenden gevoelige snaren

Duizenden internetters komen dagelijks langs op Jeugdsentimenten.net om verhalen over vroeger te lezen. Verscheidene websites proberen een platform te bouwen waarop webkletsers hun historische ervaringen met elkaar kunnen delen.

"Het begin eigenlijk als een hobby met iemand anders die ik van de Avro Nachtdienst-chat ken. Via een weblog deelden we verhalen uit het verleden", zegt Rian Bartelen over haar site Jeugdsentimenten.net. Inmiddels bevat de site 1.300 nostalgische verhalen over de jaren '60, '70 en '80 van vorige eeuw en staat er 53.000 reacties online.

2.500 bezoekers per dag

Dit najaar vindt de tweede bloggersdag van de site plaats. Inmiddels heeft Bartelen de ploeg met auteurs uit kunnen breiden tot ongeveer 70 schrijvers die op hobbybasis schrijven over vroegere tv-programma's, liefdes, eten en het straatbeeld in kleine en grote plaatsen.

"Dagelijks komen er tussen de 2.500 en 3.000 unieke bezoekers langs. Gewoon om verhalen van vroeger van anderen te lezen." Het grootste deel van de lezersgroep bestaat uit mensen van tussen de 35 en 55 jaar, maar de groep online ouderen groeit ook gestaag. "De reacties, dat is het leukste voor de schrijvers."

Commerciële plannen heeft Bartelen niet met de site. De inkomsten uit de tekstadvertenties wordt gebruikt om de kosten voor techniek te dekken.

Engelse soldaten over Nederland

Andere Nederlandse sites in de categorie 'praten over vroeger' zijn onder meer Nostalgienet en deels ook Teleac's Verreverwanten.

Hoewel de basis van Jeugdsentimenten ligt in de chatomgeving van een Avro-radioprogramma is Bartelen nooit benaderd door een omroep voor samenwerking op enig vlak.

In Engeland onderhoudt de publieke omroep BBC sinds 2003 onder meer de site WW2 People's War. Daar delen duizenden ouderen hun ervaringen uit de oorlogsjaren met elkaar, waaronder 250 verhalen over hoe soldaten bezet Nederland ervoeren.

Bartelen: "Zonder de tientallen loggers zou de site niet kunnen bestaan. Drie jaar geleden had ik nooit kunnen denken dat de site nog zou bestaan en zo veel bezoekers had."

Bron foto: Terry Wha (CC) 

Deel dit bericht

4 Reacties

Bertus

Ik ben een van de gastloggers en "jeugdsentimenten" is na het lezen van mijn mail mijn vaste adres waar ik even check wat het verhaal van de dag is. Voor iemand van mijn leeftijd ( 45 ) is elke dag een feest van herkenning.

karin

Schoolbank.nl is volgens mij de plek bij uitstek voor dit soort nostalgie

Bart 66

Dit was mijn meest favoriete website. Ik was ook een gastlogger, ik had zo’n 100 verhalen geschreven. Ineens was het weg ik mis het nog steeds. ik keek er dagelijks op, 12 jaar lang.

Sandra

Jammer dat het verdwenen is. Was echt mijn favoriete website.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond