Deel dit artikel
-

Joober opent aanval op detacheringbureaus

De rol van uitzendbureaus, intermediairs en detacheringbureaus is uitgespeeld. Dat stellen in elk geval de initiatiefnemers van het Nederlandse Joober, dat een dezer dagen van start is gegaan.

De vraag naar flexibel personeel is groot en zal verder toenemen. De weg naar werk voor freelancers en flexwerkers loopt nu nog bijna exclusief via intermediairs. Die daarvoor flinke tarieven rekenen.

De markt komt tegen deze graaicultuur in opstand, stellen de oprichters van Joober. ‘Het verdienmodel van uitzendbureaus, intermediairs en detacheringbureaus is gebaseerd op parasitair gedrag. De wetten van de nieuwe economie zijn echter onbarmhartig, alles wat geen waarde toevoegt zal uit de keten worden verwijderd.’

Op Joober, gevestigd in het Drentse Emmen, plaatsen beschikbare freelancers een advertentie, met informatie over kennis en ervaring, een planbord en het minimale uurtarief dat de freelancer vraagt voor zijn expertise. Geïnteresseerde opdrachtgevers kunnen hierop een bieding doen.

De freelancer kan rechtstreeks contact leggen met de geïnteresseerde biedende opdrachtgevers. Hiervoor worden wederzijds alle benodigde gegevens uitgewisseld en kan er een gesprek plaatsvinden.

Meer innovaties in recruitment morgen op Emerce eRecruitment in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Kaarten zijn hier verkrijgbaar.

Deel dit bericht

16 Reacties

Luc

Leuk initiatief; maar vaker gehoord. Want hoeveel voegt Joober dan toe aan dit proces? De toekomst is volgens mij zoals NS, UWV, ING etc. werken. Daar kan een ZZP’er gewoon direct reageren op een aanvraag.

Edwin van de Bospoort

Eens met Luc, eerder gehoord, maar: ik juich het wel toe want ben het met Joober eens dat de markt disruptie nodig heeft. En dan is het tof dat zich daar steeds meer startups tegen aan gaan bemoeien.

Volgens mij is de toekomst ook niet wat NS en UWV doen, de toekomst is automatische matching, zodat een freelancer bij het afronden van de ene klus, direct kan kiezen uit meerdere volgende klussen, én dat omdat die klussen vaak niet gepubliceerd zijn, de opdrachtgever direct uit z’n favoriete freelancers de beschikbaren kan benaderen.
Feel free to contact me about this 😉

Edwin van de Bospoort

Even gekeken, maar sorry: €49 voor het downloaden van een cv van een freelancer? Sorry hoor, maar dat is gewoon een oude economie oplossing. Jammer.

FRLCR

Volgens mij zijn er al tig van zulke freelance-sites…toch?

Ferdinand

Hahahahahahaha, wat een grap die Joober.
Ik denk dat Dick, Dinand en Tonnie zichzelf iets te serieus nemen. Wat een blaaskaken zeg.

Next.

Henk

Zelf maak ik al jaren gebruik van https://www.upwork.com/. Werkt echt prima.

Sjoerd

Jonge honden .. blaffen mag. Maar met initiatieven als freelance.nl en jellow.nl is het niet iets nieuws wat de mannen bedacht hebben.

Dinand Ebbinge

Even een korte reactie;

Bij alle initiatieven zoals hierboven genoemd sta je ieder uur dat je werkt een deel van je uurtarief af. Als je dat niet erg vindt is dat natuurlijk prima, wij hebben een andere visie.

Joober is geen intermediair en verdient niet aan de opdracht tussen freelancer en opdrachtgever.

Sander Hamburger

Joober is niet aalleen niet nieuw, Joober probeert waar de uitzendbureaus zelf al tientallen miljoenen in hebben gestoken en de opdrachtgevers maar niet aan willen. Het koppelen van vraag en aanbod van personeel zonder tussenkomst van een intermediair. In de praktijk voegen de bureaus wel zeker waarde toe en dat is het opnemen van de telefoon, aanhoren van wat er wordt gezocht en het voorstellen verschillende kandidaten. Dat zal ook voorlopig niet anders zo zijn.

Dinand Ebbinge

De boodschap van Joober:

Vind als bedrijf zelf een goede freelancer op joober.nl. Een intermediair is overbodig.

Op Joober plaatsen beschikbare freelancers een advertentie, de advertentie bevat kennis en ervaring, een planbord en het minimale uurtarief dat de freelancer vraagt voor zijn expertise. Geïnteresseerde opdrachtgevers kunnen hierop een bieding doen.

Met Joober kunnen HRM managers zelf weer kandidaten werven zonder persoonlijke tussenkomst van derden met een minimale persoonlijke meerwaarde, geen omslachtige communicatie maar eenvoudig contact.

Sjoerd

Beste Dinand, de crux zit hem in ‘vind als bedrijf zelf een GOEDE freelancer’. In aardig wat gevallen, niet in alle gevallen, is de rol van de tussenpersoon om de goede van de slechte freelancers te scheiden. Doordat deze selectie wegvalt bij Joober kan een bedrijf uiteindelijk alleen op basis van aangegeven ervaring van de freelancer en op basis van prijs een keuze maken. Het initiatief is aardig maar het wordt met iets te veel bravoure gebracht.

Dinand Ebbinge

Even een korte reactie:

Op Joober betalen freelancers slechts een lage vergoeding om een advertentie te plaatsen en betalen geïnteresseerde opdrachtgevers slechts een lage vergoeding zodra ze alle gegevens ontvangen van de freelancer waarin interesse bestaat. De enorme marges voor intermediaire diensten zodra een freelancer aan de slag gaat bij een opdrachtgever kent Joober niet. En niet voor de freelancer en niet voor de opdrachtgever.

Een bedrijf maakt op Joober een keuze uit de freelancers die een specifiek probleem van een bedrijf kunnen oplossen en beschikbaar zijn. De HRM manager selecteert uiteindelijk uit de gekochte freelancer cv’s diegene die het beste past. Dat is de rol van HRM en bovendien de voorselectie via Joober is snel, gemakkelijk en voordelig.

Jan

De frustratie druipt van deze mensen af en om dat nu als uitgangspunt te nemen voor het opzetten van een bedrijf…lijkt mij niet. Klaarblijkelijk weten deze mensen ook totaal niet waar zij het over hebben. Zo zegt Ebbinge in een soort van zelfgemaakt krantenknipsel; ,,De uitzendkracht moet van zijn uurloon een percentage afstaan en de opdrachtgever betaalt ook nog eens de hoofdprijs’’, …WAT EEN ONZIN. De uitzendkracht wordt gewoon betaald conform de inlenersbeloning en de klant betaald daar een tarief voor, uitzendkrachten hoeven dus helemaal geen loon in te leveren.
Typerend voor dit bedrijf is dat zij de uitzendbureaus neer willen sabelen. Deze zullen zij zeer binnenkort nodig hebben omdat zij op zoek moeten naar een baan. Gezien de nieuwe wet DBA zijn het juist deze freelancers, die dus via een bureau een opdracht hebben gekregen, juist de grootste “kanshebber” om een schijnzelfstandige te zijn.
Ik ben het eens met een ding van deze man en dat is dat er bureaus zijn die inderdaad wel een heel hoog percentage vragen, maar om de hele markt nu “uitzendmaffia” te noemen gaat wel wat ver. Hij zegt zelf bij een uitzendbureau gewerkt te hebben. Dat was dan in het steentijdperk blijkbaar. Bureaus doen vandaag de dag zoveel meer dan alleen het samen brengen van vraag en aanbod. En als je kijkt naar het bemiddelen van ZZP’ ers ook. Veel ZZPers hebben een opdracht dankzij deze bureaus, bureaus financieren voor, geven adviezen etc. Dus tja….Ebbinge…veel geschreeuw weinig inhoud. Succes met het maken van je up to date cv. Daaaaaaag Joober blooper.

Tessa

Haha wat een grap dit.. Zegt iemand die een eigen bureau heeft gehad. Alleen al de manier waarop dit gepromoot wordt, de ontzettend kinderachtige en neerhalende manier van praten tegenover intermediairs, alsof het ongedierte is. Is het zelfde als iemand die jaaaaren heeft gerookt, nu gestopt is en helemaal anti roken is ;). Lekker hypocriet. Hoop dat het een dikke vette flop wordt!!!!! Bah.

Mark

Oude zure wijn in nieuwe zakken. Het zoveelste initiatief dat probeert te verdienen aan de vraag en aanbod op de arbeidsmarkt. Probeert te verdienen aan de intransparantie van de markt.
Alleen een initiatief dat de markt volledig transparant maakt en de bemiddeling GRATIS wordt de Uber van de arbeidsbemiddeling.

Topper

Meneer Ebbinge die met Topwork de grootste uitzendorganisatie van Nederland had willen worden. Ik zie nog het pagina grootte artikel in DVHN voor me. En nu de concurrentie zwart maken en neersabelen. Iedere ondernemer weet dat dit het slechtste is wat je kunt doen.Het is een zwakte bod.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond