Deel dit artikel
-

Jorritsma: ‘Onderzoek naar B2B-pleinen moet internationaal’

Minister Jorritsma ( Economische Zaken ) vindt het niet nodig onderzoek te doen naar grote Business-to-Business Exchanges op het web. Dit zei ze naar aanleiding van kamervragen van SP-kamerlid De Wit over het gevaar van dergelijke grote nieuwe bedrijven. Onderzoek op landelijk niveau is zinloos.

De marktplaatsen worden al onderzocht op Europees en Amerikaans niveau, en dat is voldoende, vindt de minister. Mochten er bij de vorming van zulke projecten "marktverstorende effecten" optreden, zoals De Wit het noemt, dan is er alleen belang bij onderzoek als dat internationaal gebeurt. Dit omdat de B2B-marktplaatsen veelal ook internationaal van opzet zijn. Jorritsma refereert hierbij aan het het voorbeeld van de Worldwide Retail Exchange (WWRE), waarbij ook Ahold is aangesloten.

Jorritsma maakt overigens het terecht het onderscheid tussen een B2B-marktplaats en een inkoopcombinatie, de term waarop de kamervragen sloegen. Jorritsma: "De deelnemers (bij een B2B-marktplaats zoals WWRE) blijven onafhankelijk van elkaar inkopen; ze verwachten alleen door standaardisatie van informatie hun kosten te verlagen. Dergelijke business-to-business exchanges zijn een snel groeiend fenomeen en ze bestaan bijvoorbeeld ook voor de onderdelenvoorziening in de autofabricage ('Covisint') en de vliegtuigbouw ('MyAircraft')."

Inkoopcombinaties, waarbij bedrijven gezamenlijk inkopen, zijn volgens Jorritsma onderworpen "aan het normale toezicht op mededingingsbeperkende gedragingen, misbruik van economische machtsposities, en concentraties. Het mededingingsrecht, zowel het Europese als het Nederlandse, maakt geen onderscheid tussen inkoop- en verkoopmacht." Zo heeft de Nma vorig jaar bijvoorbeeld een concentratie tussen zuivelfabrieken verboden.

Deel dit bericht

1 Reactie

ernst blok

Business to business koop portals. Kom kommer of aanloop voor na de zomer. Ach geen nieuws is ook leuk om over te schrijven. Als iets geen probleem is waarom er dan toch over te schrijven ? Ik ben zelf betrokken bij het opzetten van een btb portal. Wie wil er zijn voelhoorns met mij delen ? Wie kan een aantal nieuw in oprichting zijnde intitieven noemen die nu aan het opstarten zijn ?De aftrap wat er nu al bestaat is : http://www.retailer.nl http://www.macropolis.nl http://www.soneraplaza.nl http://www.dezaak.nl http://www.onderneemhet.nl http://www.zibb.nl http://www.bizz.nl  maar wat komt er binnen 6 maanden bij ?www.moneyplanet.nl. Wie wil delen ? Ernst BlokWebWarriors

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond