Deel dit artikel
-

Jort Kelder wint hoger beroep tegen Google over nepadvertenties

Tv maker Jort Kelder heeft in hoger beroep een tegen Google gewonnen. Het gerechtshof in Amsterdam oordeelt dat Google te weinig heeft gedaan om nepadvertenties met de beeltenis van Kelder te weren.

In mei 2022 oordeelde de rechtbank in Amsterdam nog dat de techbedrijven als Google en Twitter niet aansprakelijk gehouden konden worden voor de nepadvertenties. Kelder had de bedrijven zelf moeten aanspreken.

Door na te laten om verdere verspreiding tegen te gaan is Google aansprakelijk voor de schade die Kelder heeft geleden. Hoeveel Google aan Kelder moet betalen wordt in een afzonderlijke procedure vastgesteld.

Kelder reageerde: ‘Het heeft mij altijd verbaasd hoe Google, een van de rijkste en machtigste bedrijven ter wereld, hiermee weg kon komen. Ik wilde een streep trekken, niet alleen namens alle misbruikte bekende mensen, maar zeker ook voor de slachtoffers die in al die miljoenen nepadvertenties zijn getuind en soms al hun spaargeld verloren.’

Google hanteert naar eigen zeggen tal van maatregelen om malafide adverteerders en onrechtmatige advertenties zo goed mogelijk te bestrijden. De maatregelen van Google bestaan voornamelijk uit geautomatiseerde (zelflerende) controles, aangevuld met menselijke verificatie. In 2020 blokkeerde of verwijderde Google ongeveer 3.1 miljard advertenties en schorste zij 1,7 miljoen accounts vanwege overtredingen van haar beleidsregels.

Het had volgens het Hof op de weg gelegen van Google om gemotiveerd toe te lichten ‘waarom het blokkeren dan wel opschorten van het tonen van deze advertenties technisch niet eerder mogelijk was of anderszins redelijkerwijze niet op een eerder moment van haar als behoedzaam marktdeelnemer kon worden verlangd.’

De overlast zou overigens makkelijk bestreden kunnen worden door nieuwe adverteerders sterke beperkingen op te leggen die pas bij aangetoond goed gedrag kunnen worden opgeheven.

Foto Mark Vletter (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond