Deel dit artikel
-

Jupiter MMXI: Minder dan honderd marktplaatsen overleven

Minder dan honderd van de huidige vijfhonderd Europese online marktplaatsen zullen overleven , denkt bureau Jupiter MMXI. Om aan te geven welk soort marktplaats de meeste kans van slagen heeft, stelden de onderzoekers een top tien samen van kansrijke Europese bedrijven. In die top tien staat ook het vanuit Nederland gestarte Eumedix , marktplaats voor medische hulpmiddelen.

Jupiter MMXI – de fusienaam van Jupiter en Media Metrix – definieert drie criteria die succes moeten garanderen voor de toekomst: snelle groei van de hoeveelheid transacties, steun door de achterliggende industrie en integratie met offline services en regionale ondersteuning voor de klanten. Naast Eumedix voldoen onder meer de Britse ondernemingen Band-X (bandbreedte verkoop), Buildonline (bouw) en het Belgische Pefa.com (vishandel) aan die criteria.
Nu vertegenwoordigt de Europese online business-to-businessmarkt een waarde van 200 miljard euro, ofwel anderhalf procent van de Europese handel. In 2004 moet dat gegroeid zijn tot 1,8 biljoen euro, zeggen de onderzoekers.

Eumedix is een jaar geleden gestart met behulp van zes miljoen euro investeringskapitaal van de Internet Capital Group. De 'reversed auction' heeft in dat eerste jaar een omzet gedraaid van 4,2 miljoen euro . "We hadden op vier miljoen gerekend", zegt Jan Siderius, mede-oprichter van het bedrijf. "Komend jaar zal dat ergens tussen de vijftig en de honderd miljoen moeten liggen."
In Nederland deed de site zaken met tien van de honderd ziekenhuizen. Ongeveer vijftig aanbieders van medische hulpmiddelen zoals hartkleppen en infuusmateriaal, hebben tot nu toe spullen aangeboden. Naast Nederland is Eumedix ook werkzaam in Duitsland en Frankrijk, en in mindere mate in Italië, Engeland en Spanje.

Voordat het bedrijf daadwerkelijk uit kan groeien tot de winnaar die het volgens Jupiter zal worden, moet er eerst nieuw kapitaal worden aangetrokken. Daarvoor worden nu onderhandelingen gevoerd. Siderius: "De Internet Capital Group wil wel weer mee, maar met hen is het niet echt fantastisch gegaan, ze willen nu niet de lead-investor zijn."

De andere door Jupiter MMXI genoemde bedrijven zijn Acequote (UK, mkb-artikelen), Eu-supply.com (Zweden, bouwmateriaal), IngredientsNet.com (Ierland, levensmiddel-ingrediënten), Mondus (Duitsland, mkb-artikelen) en PhoneTrade (Zweden, mobiele telefonie). Wie buiten de boot zullen vallen, zegt Jupiter niet.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond