Deel dit artikel
-

Just-Eat moet domeinnamen aan Thuisbezorgd overdragen

Bezorgsite Just-Eat moet enkele domeinnamen teruggeven aan concurrent Thuisbezorgd. Just-Eat had domeinnamen als Amsterdam-thuisbezorgd.nl en spareribs-thuisbezorgd.nl geregistreerd om de zoekresultaten positief te beïnvloeden.

De slimme truc van Just-Eat bleef niet lang verborgen voor de concurrent. Thuisbezorgd spande een kort geding aan omdat het meende dat er sprake was van inbreuk op de handelsnaam.

De domeinnamen die doorverwezen naar Just-Eat zijn geen inbreuk op de handelsnaam. Wel oordeelde de rechter (PDF) dat de bezoekers van de site in verwarring worden gebracht. De identiteit van de aanbieder zou niet duidelijk zijn.

Arnoud Engelfriet, ICT-jurist, plaatst hier kanttekeningen bij. Op zijn blog schrijft hij dat dit een geldige reden is, maar wel voor merkinbreuk. “Thuisbezorgd heeft haar naam echter niet als merk beschermd, en mag dus een eis als deze helemaal niet doen.” Hij geeft aan dat de rechter hier ‘de domeinnaam zelf als recht presenteert’.

Hij vervolgt: “Het staat Just-Eat in beginsel vrij om die zoekresultaten in voor haar gunstige zin te beïnvloeden, maar het wordt onrechtmatig geacht om dit met gebruikmaking van de gehele domeinnaam/ handelsnaam van een concurrent te doen.”

De rechter oordeelde dat Just-Eat de domeinnamen waarin de term thuisbezorgd.nl voorkomt, weer op naam van de concurrent moet zetten.

Volgens Martijn Rozendaal, operations director bij Just-Eat is dit inmiddels gebeurd, of gaat het gebeuren. De advocaten zijn nog in overleg of de uitspraak wordt aangevochten.

Bron foto: DiscoverDuPage (CC)

Deel dit bericht

16 Reacties

okkie

Wat een onzin uitspraak. Thuisbezorgd kiest bewust voor een generiek woord als naam. Een voordeel daarbij is dat ze bij een 'zoektocht' naar een dergelijke dienst snel gevonden wordt. Keerzijde is dat een dergelijk woord niet als merk te registreren is. Dit hebben ze al bij het merkenbureau ondervonden. Just-eat biedt een gelijke dienstverlening, namelijk (thuis-)bezorgdiensten. De gekozen domeinnamen zijn in de basis conform hun dienstverlening, Ze zorgen er voor dat spareribs, pizza's etc. thuis bezorgd worden. Ook bieden ze die diensten in de gekozen steden amsterdam, leiden, etc. Tot slot zal iemand die bewust naar de leverancier "Thuisbezorgd" zoekt niet op die andere namen terecht komen. Een eenvoudige test via Google toont dat aan. Jammer dat vaker blijkt dat het bij rechters ontbreekt aan verder inlevingsvermogen en nu een dergelijke belangrijke term toewijst aan ??n partij toewijst. De afwijzing door het merkenbureau zou leidend mogen zijn in combinatie met het duidelijke onderscheid wat Just-eat op de namen aanhoudt.

Peter

Okkie, je doet nu net alsof thuisbezorgd.nl maar net bestaat. Dat bedrijf levert hier al 10 jaar het eten. Justeat/hapgids bestaat net zo lang en heeft nu ineens dat woord nodig om zijn diensten te beschrijven? Laat me niet lachen.. da's gewoon misbruik maken van de positie van een groot bedrijf als thuisbezorgd.nl. Wie tikt er nou 'thuisbezorgd' in in google als hij eten wil bestellen? Dat doe je alleen maar als je op zoek bent naar thuisbezorgd.nl

Okkie

Al bestaat het honderd jaar. Feit blijft dat "thuisbezorgd" een generieke term is die zowieso als merk niet te claimen is (zoals gebleken). Bij de keuze van de naam kun je twee richtingen op. Enerzijds een generieke term waardoor je eenvoudig vindbaar bent en men begrijpt direct wat je doet of anderzijds een geheel nieuwe naam waarbij je meer marketing zal moeten plegen. Bescherming van je merk is mogelijk, omdat het merk geregistreerd is. Daaruit voorvloeiend is mijn mening met het registreren van "spareribs-thuisbezorgd" Just-eat wellicht een dubbele agenda voert, maar in beginsel niet fout zit. Het beschrijft wat zij doen en de klant krijgt niet de illusie dat ze op dienst van Thuisbezorgd.nl terecht komen. Vergelijkbaar als zij Googleads op deze zoekterm inkopen.

Peter

Mja Okkie, maar het ging niet om een enkele domeinnaam, het ging om 30 (!) stuks zoals amsterdam-thuisbezorgd.nl, daar is niets beschrijvends aan. En bovendien waar praten we over? Ze hebben die zaak gewonnen dan kunnen jij en ik er wel verder over babbelen, maar wat j.e. gedaan heeft mag gewoon niet. Sja of de wet klopt niet maar die gaat de eerstvolgende 100 jaar niet veranderen.

Okkie

Moet ik toch weer even op reageren :-) Stel, ik woon in Amsterdam ik wil een Pizza thuisbezorgd hebben. Dus niet op een geruite servet in een restaurant, maar lekker thuis op de bank. Waar zoek ik dan op? [pizza+thuisbezorgd+amsterdam] (Grappig genoeg komen de betwiste domeinen pizza-thuisbezorgd of amsterdam-thuisbezorgd niet in de resultaten voor). Bovenaan komt dan thuisbezorgd (voordeel van de generieke naam zoals eerder aangegeven), daarna JustEat, gevolgd door andere aanbieders. Stel dat een ander pizza bezorger zich als bezorgdienst in Amsterdam wil profileren. Waarom zou een niet geregistreerde, generieke bedrijfsnaam dan een dergelijk alleenrecht mogen krijgen? Als ik een onderneming koken BV opricht, mag ik dan alle domeinnamen waar dat in zit ook aanschrijven? Ok, dat gaat ver, maar deze toekenning op basis van geen geregistreerd merk leidt tot meer onduidelijkheid. De eerder afwijzing door het Merkenbureau is duidelijk. "Dat mag gewoon niet" is nu bepaald en die blijf ik betwisten.

Christina

@Okki, het is toch duidelijk dat hier een oude niet integer (rankings-)spel gespeeld wordt om de concurrent te stangen? Waarom moet er voor amsterdam-thuisbezorgd gekozen worden? Er zijn genoeg mogelijk heden als amsterdam-etenbezorgen, amsterdam-bezorgdienst, amsterdam-pizzabezorg etc… Jouw redenering komt over alsof eerlijk en integer zaken doen niet meer van deze tijd is.

Patrick

Christina, je doet net alsof Just-Eat een oneerlijk spel speelt..Ik noem het liever een slim spel. Ze gebruiken domeinen met waarschijnlijk de meest belangrijke keywords. Dat thuisbezorgd dan gelijk loopt te janken dat het merkinbreuk is en weet ik veel wat moet zij weten.. maar de uitspraak van de rechter zorgt wel voor een nieuwe deur in de internetwereld

okkie

@Christina, wat ik probeer aan te geven is dat dat wellicht het geval mag zijn, maar het is discutabel om het te verbieden. De term thuisbezorgd is dermate algemeen waardoor ze dit risico behoren te lopen (behoren, als de rechter een correcte uitspraak had gedaan). Het wordt een andere verhaal als ze bijvoorbeeld amsterdam-dominos.nl of amsterdam-tacomundo.nl registreren. Mijns inziens is de registratie van amsterdam-thuisbezorgd.nl in de basis niet incorrect. Zoals Patrick ook aangeeft is "thuisbezorgd" gewoon een valide keyword. Algemene term, geen geregistreerd merknaam, niet mekkeren.

Arthur

Heel vreemd dit…Sterker nog, deze uitspraak kan nog wel een grote gevolgen hebben.Denk eens aan alle generieke namen die door veel online bedrijven gebruikt worden. Kunnen die nu allemaal domeinen van concurrenten gaan opeisen? Hoeveel afgeleiden zijn er wel niet van marktplaats, auto, reizen etc etc. Als ik dus de URL auto.nl heb, zo ik alle concurrerende sites mogen aanpakken die URL's voeren met "auto"?? Dit is echt een uitspraak van een rechter die niets begrijpt van internet, zoekmachineoptimalisatie etc.

halalthuisbezorgd

Beste lezers Is de domeinnaam http://www.halalthuisbezorgd.nl ook een inbreuk op de handelsnaam van thuisbezorgd.nl ?en http://www.justeathalal.nl? Graag uw reactie

Judith

In principe mag je halalthuisbezorgd.nl gewoon gebruiken. Thuisbezorgd is immers een beschrijvend woord. Ik denk dat justeathalal.nl anders ligt aangezien dat een merknaam is en NIET beschrijvend. Dus daar kan je misschien problemen mee krijgen. Met halalthuisbezorgd.nl denk ik dat je geen probleem hoeft te verwachten. Succes!  PS, ik zou wel wat aan je lay-out doen;)

halalthuisbezorgd

Dank je Judith gaat gebeuren is in de maak

Ram Adan

@ Halal, als jij net zo groot wordt als Just-Eat kun je je domeinnaam ook inleveren bij thuisbezorgd. Levert je wel weer wat publiciteit op.

halalthuisbezorgd

Beste Ram Adan Het is toch te gek voor woorden ?! ik ga na of een domeinnaam bestaat en zo niet dan declareer ik die naam. Is Internet nou van iederen of hoe zit dat/Wat te doen met namen als googling.nl ? Ik denk dat thuisbezorgd.nl te veel kapsones heeft gekregen en de rechter bevriend is met de advocaat van thuisbezorgen want een goede rechter zou zeggen , had u kunnen weten en dus alles moeten declareren met het woord thuisbezorgen.Het is niet mijn fout ik wil ondernemen want ik woon in een vrij Nederland en nederland staat voor handel en innovatie. 

Thomas Heezen

Het deed mij denken aan een hele oude zaak tussen Monsterboard en Intermediair: http://www.emerce.nl/nieuws.jsp?id=37192  Ik kon echter niet meer terugvinden wat er uit het hoger beroep is gekomen.Als je nu zoekt op Google met keyword "intermediair" krijg je bij de sponsored links naast Intermediair zelf ook een ad van Vitae.nl

Ram Adan

Beste Halalthuisbezorgd,ik ben van mening dat iedere domeinnaam uniek is en diegene die hem het eerste registreerd er mee mag doen wat hij/zij wil. Als jij thuisbezohgd.nl wil registreren vind ik dat je daar zeker gebruik van mag maken, dat heet idd handelsgeest en Thuisbezorgd is net als die rechter bekrompen om dat niet in te zien. Moeten ze zelf maar zo inventief zijn. Thuisbezohgd, vo?h al uw maalt?den in duh Haag

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond