Kaasmaker omarmt blockchain tegen vervalsingen

Producenten van Parmigiano Reggiano stoppen minuscule chips in hun kazen om vervalsingen van de beschermde kaassoort te bestrijden.
De chips van het Amerikaanse bedrijf p-Chip zijn eetbaar en zijn zo klein dat je ze amper ziet. Ze zitten verwerkt in de QR-code en zijn enkel ter plekke uit te lezen. De brondata die dat oplevert, is te controleren en verifiëren in een database op een blockchain.
Deze innovatieve stap zet het Parmigiano Reggiano Consortium om de illegale productie van en handel in de beschermde Parmezaanse kazen te bestrijden.
Er zijn maar een paar bedrijven die kaas mogen maken die Parmigiano Reggiano mag heten. Dat is voorbehouden aan producenten in klein deel van noord-Italië.
De hoge prijs van de kaas, want: beperkt beschikbaar, maakt het interessant deze na te maken en als authentiek te verkopen.
Bij de productie van de noviteit was ook Kaasmerk Matec uit Leiden betrokken.
Het DNA-fingerprinten van melkbacteriën is ontwikkeld in Zwitserland en vormt de basis van de Parmezaanse merkbeveiliging.
Foto: Scott Brenner (cc)
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond