Deel dit artikel
-

Kabelaar CAIW trekt stekker uit analoge tv

Kabelaar CAIW is gestopt met de doorgifte van het analoge tv-signaal. Het aantal analoge zenders dat werd doorgegeven werd eerder al flink teruggebracht. De vrijkomende capaciteit wordt gebruikt voor meer digitale zenders en HDTV.

Omdat de analoge zenders verdwijnen en er nu meer HD-zenders zijn toegevoegd, is CAIW de kabelaar met de meeste HD-zenders in Nederland. Het radioaanbod wordt eveneens uitgebreid.

Ziggo en UPC blijven voorlopig analoge tv aanbieden, hoewel ook deze zenders kijkers proberen over te halen om digitaal te kijken. Ook hier vindt de verschuiving van analoog naar digitaal plaats.

Ziggo lag regelmatig in de clinch met de programmaraden en de overkoepelende organisatie Kabelraden.nl. Ziggo verkleinde het analoge pakket om ruimte te maken om digitale zenders door te geven. De programmaraden kwamen daartegen in opstand.

Ziggo bracht het analoge pakket terug van 34 naar 30 zenders. Digitaal worden er in het basispakket 60 zenders aangeboden. Van de eerste 15 zenders in het analoge pakket zijn er 7 vastgelegd per wet. Het gaat dan onder meer om het doorgeven van Nederlandstalige zenders. De overige 7, daarover geven de desbetreffende programmaraden een advies, dat de kabelaars moeten opvolgen. De resterende 15 is in dit geval aan Ziggo om in te vullen.

Ziggo liet eerder weten dat de programmaraden zijn ingehaald door de tijd en de techniek. De overkoepelende organisatie zou de digitalisering bemoeilijken. Volgens Kabelraden.nl zijn er nog steeds veel analoge kijkers. Het kan zijn dat de Tweede Kamer beslist dat de programmaraden zich ook moeten buigen over het digitale pakket.

Deel dit bericht

8 Reacties

Johan de Ridder

Goede zet. Bandbreedte besparen door betere kwaliteit televisie te leveren.Jammer dat een zoveel verzet tegen is. Zoveel aanpassing vergt het allemaal niet.

Willem Bat

Resultaat van dit is dat groot aantal mensen een extra decoder hebben moeten aanschaffen (=omzet voor Caiway). De bandbreedte die beschikbaar komt verdwijnt naar de betaalpaketten (=omzet voor Caiway). Doorsnee kijker is er dus op achteruit gegaan (=extra geld voor extra decoders).

M

@Willem Bat: In extra omzet genereren is CAIW goed. Zo hebben ze destijds de al betaalde borg voor kabelmodems eenzijdig en achteraf omgezet in een aankoopsom.  Dit soort acties uit het verleden van CAIW maakt dat ik sceptisch ben over de klantgerichtheid van deze zet. Het is immers nog prima mogelijk om een analoog signaal door te geven, en in de markt is er ook nog vraag naar.

Jeroen

Het leuk is nog dat veel van de decoders op internet nog fors goedkoper zijn ook, zo is er een model waar caiway meer dan 80 euro MEER voor vraagt dan op internet en deze wordt nog thuisbezorgd ook. Slechte zaak als je het mij vraagt …

Pablo Meegdes

In dit artikel wordt de suggestie gewekt dat programmaraden de digitalisering tegenhouden. Dat is niet wat programmaraden doen. Zij vinden dat kabelexploitanten vrij zijn om het digitale pakket te verkleinen en zelfs af te schakelen, zoals CaiW dat heeft gedaan. En ook programmaraden zijn ervan overtuigd dat het belangrijk is om in de toekomst meer keus te bieden aan klanten. Digitalisering maakt dat mogelijk. Programmaraden menen echter wel dat kabelexploitanten zich aan de wet moeten houden en de wensen van (analoge) klanten serieus moeten nemen. Zij hebben dan ook – met succes – geprocedeerd tegen het feit dat Ziggo zonder zwaarwichtige redenen hun adviezen weigerde op te volgen.

Chris

pff dat geneuzel over analoge televisie. dat is zo'n achtergestelde technologie. ik snap dat sommige mensen graag aan het oude vasthouden, maar tegenwoordig snapt ook wel iedereen dat een iMac beter presteert en meer kan dan een Commodore64….

Eylard Wurpel

Kom niet aan de Commodore 64… 🙂

Imexpartner

Caiway heeft aangegeven dat analoge tv verdwijnt per 1 jan. 2013. Waarom dan nu al en zonder aankondiging naar bestaande klanten? Wij gebruiken het analoge signaal op de slaapkamer, waar we nu geen tv meer kunnen kijken. En we kijken analoog als digitaal van Caiway weer eens voor de zoveelste keer uitvalt. Die escape is nu dus weg!!!
Caiway, niet netjes deze actie zonder aankondiging. Jullie leren het nooit om klantvriendelijk te zijn. Maar goed, dat is natuurlijk al gauw bij het bezitten van alleenrecht.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond