Deel dit artikel
-

Kabinet gaat malafide verkopers op internet hard aanpakken

Malafide verkopers die op internet herhaaldelijk goederen of diensten te koop aanbieden maar niet leveren, kunnen straks strafrechtelijk worden vervolgd. Dat staat in een wetsvoorstel dat voor advies naar de Raad van State wordt verzonden.

Vervolging van deze malafide verkopers is nu nog moeilijk omdat verkoop van goederen op internet, zonder te leveren, volgens huidige jurisprudentie niet zonder meer een veroordeling voor oplichting oplevert. Dit heeft te maken met de ontwikkeling van het internet en de invloed daarvan op het handelsverkeer.

Consumenten kopen steeds meer ‘op afstand’ en worden slachtoffer van nieuwe vormen van handelsfraude, aldus minister Opstelten van Justitie en Veiligheid. Daarom past het kabinet de wet aan, zodat het openbaar ministerie malafide praktijken beter kan vervolgen. Slachtoffers kunnen zich voor schadevergoeding als benadeelde partij voegen in het strafproces.

Het wetsvoorstel gaat ook in op mogelijkheden om bijvoorbeeld versleuteling van gegevens ongedaan te maken, andersoortige illegale acties op het internet tegen te gaan of kinderpornografie online te bestrijden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond