Deel dit artikel
-

Kabinet: internetproviders mogen diensten blokkeren

De internet service providers mogen, wanneer zij hier vooraf genoeg duidelijkheid over geven aan de consument, internetdiensten voorrang geven, blokkeren of vertragen. Het toenemende verkeer zorgt, vooral bij mobiele netwerken, voor congestie. Leveranciers van internetverbindingen mogen om die reden daarop aangepaste abonnementen aanbieden.

Dat blijkt uit de Nederlandse Digitale Agenda (PDF) voor de periode 2011 tot en met 2015 die minster Verhagen dinsdag presenteerde.

In het stuk wordt gemeld dat de internetmarkt stevig in beweging is. Marktpartijen zijn op zoek naar nieuwe verdienmodellen. Tot nog toe werd vooral gewerkt bij mobiele providers met een abonnement zonder datalimiet, met de bijbehorende fair use policy. Omdat het verkeer op mobiele netwerken steeds meer toeneemt, wijken providers uit naar andere abonnementen.

De digitale Agenda roept onder meer de vraag op wat een internet service provider moet doen bij het toenemen van verkeer op een netwerk. Is het de bedoeling dat bepaalde toepassingen worden afgeknepen, of moeten de internet service providers geld vragen aan de aanbieders van diensten die meer dan gemiddeld data verbruiken? Ook Skype wordt bij naam genoemd als een dienst die de inkomsten kannibaliseert van een mobiele provider.

Het kabinet is in ieder geval van mening dat de consument toegang moet kunnen krijgen tot alle informatie op het internet. Hierbij moeten de marktpartijen wel de ruimte krijgen om dit internetverkeer zelf te kunnen managen.

Dat betekent letterlijk dat providers diensten mogen afknijpen, blokkeren of vertragen. Het kabinet legt providers nog dit jaar wel een transparantieverplichting op. Voor een consument een abonnement afsluit, moet duidelijk zijn wanneer en welke verkeersstromen verschillend behandeld worden. Eventueel stelt het kabinet hierbij aanvullende kwaliteitseisen.

Deel dit bericht

4 Reacties

Mark Vletter

“Omdat het verkeer op mobiele netwerken steeds meer toeneemt, wijken providers uit naar andere abonnementen.”

Dit is dus gewoon niet waar. Messaging over IP en Voice over IP zijn geen zware internet toepassingen. Video (Youtube/ streaming) is dat wel. Deze worden echter niet geblokkeerd. Providers blokkeren sec diensten die direct knabbelen aan de bestaande businessmodellen.

Zie ook http://voys.nl/nieuws/opinie-netneutraliteit-op-mobiele-netwerken.html (tabel met verbruik van Mb’s per dienst) en algemeen stuk over netneutraliteit.

Dit is overigens hoe oa Min EZ hier in het verleden naar keer: http://nl.wikipedia.org/wiki/Netneutraliteit#Netneutraliteit_Nederland

Erwin Moojen

Ik denk dat het tijd wordt dat isp vergelijkers dit ook meenemen in hun overzicht, want er zijn diverse providers die al stiekem bepaalde sites “saboteren”. Zo werkt bij T-Mobile Whatsapp regelmatig niet, terwijl Spotify altijd perfect werkt. Geen toeval, als je het mij vraagt.

Ronald

Beste Erwin, Ik denk dat het een goed is om dit soort zaken mee te nemen in het vergelijken alleen hoe kom je hier precies achter?
Als je tips hebt dan hoor ik dat graag want het zou een mooie aanvulling zijn.

Breedband Internet ADSL Providers

Dit zal denk ik nooit bekend gemaakt worden.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond