Deel dit artikel
-

Kabinet wil meer aandacht voor digitale mededinging, cyberbeveiliging en e-health

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) gaat een speciaal team oprichten op het gebied digitale mededinging. Door opbouw van kennis van digitale innovaties en digitale markten kan effectiever en doelgerichter opgetreden worden tegen misbruik van marktmacht door dominante spelers in de interneteconomie. Dat staat in het zojuist gepresenteerde regeerakkoord.

Er wordt ook structureel 95 miljoen euro gereserveerd voor cybersecurity (pdf). De middelen worden onder andere ingezet voor de uitbreiding van personele capaciteit en ICT-voorzieningen en verdeeld over de departementen van diverse ministeries.

Er wordt verder een ambitieuze cybersecurity-agenda opgesteld met onder meer standaarden voor Internet-of-things-apparaten, het stimuleren van bedrijven om veiliger software te maken via software-aansprakelijkheid, het versterken van het Nationaal Cyber Security Centrum (CCSC) als aanspreekpunt van Computer emergency response teams (CERT) van alle sectoren, het stimuleren van cybersecurity-onderzoek en het verbeteren van voorlichtingscampagnes op het gebied van cyberhygiëne.

Bij de verlening van vergunningen voor kansspelen op internet (het wetsvoorstel moet nog worden behandeld door de Eerste Kamer) zal als vergunningsvoorwaarde worden opgenomen dat de aanbieder op enigerlei wijze ook in Nederland is gevestigd. Bij het uitvoeren van het kansspelbeleid zal bijzondere aandacht worden besteed aan het terugdringen van kansspelverslaving en wordt het bestaande beleid rond de mogelijkheden voor de afdracht aan sport en goede doelen niet aangetast.

Overheidscommunicatie die nu nog fysiek plaatsvindt, moet in de toekomst ook digitaal kunnen, vindt het nieuwe kabinet. De elektronische dienstverlening via mijnoverheid.nl wordt verbeterd. De dienstverlening wordt meer servicegericht, er komt een machtigingsfunctie en mijnoverheid.nl wordt in staat gesteld om pushberichten te versturen om proactief te waarschuwen.

Veertig miljoen euro gaat tenslotte naar innovatieve werkwijzen in de zorg (e-health). Na de kabinetsperiode wordt daarvoor 5 miljoen per jaar gereserveerd.

Deel dit bericht

1 Reactie

Karin Scheringa - WorkGroup

Zorg eerst maar eens dat de security bij de overheid op orde is. Die draaien nog op Windows XP???

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond