Deel dit artikel
-

Kabinet wil regelgeving rond crowdfunding versoepelen

Het kabinet wil crowdfunding aanmoedigen door de regelgeving te versoepelen. Dat schrijft minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën vrijdag in antwoord op vragen van de VVD aan de Tweede Kamer.

Weliswaar weten veel initiatieven voor crowdfunding de weg naar een vergunning of ontheffing van de toezichthouders De Nederlandsche Bank en de Autoriteit Financiële Markten inmiddels te vinden, maar er kan nog veel verbeterd worden.

Crowdfunding is een relatief nieuwe vorm van ondernemingsfinanciering waarbij verschillende vormen van financieringen (eigen vermogen en vreemd vermogen) door het publiek worden verstrekt, waarbij de leningenvorm (vreemd vermogen) het grootste aandeel heeft.

‘Ik ben me er van bewust dat het crowdfundinglandschap snel verandert en groeit. In geen geval mag er een situatie ontstaan dat regelgeving een belemmering vormt voor het op verantwoorde wijze vormgeven van alternatieve financieringsvormen die duidelijk in een behoefte van de consument en het MKB voorzien’, schrijft Dijsselbloem. ‘Daarbij is het essentieel dat de mogelijke risico’s die aan crowdfunding verbonden zijn, zoals een gebrek aan transparantie, misleidende informatie, frauderisico en tegenpartijrisico adequaat kunnen blijven worden geadresseerd.’

De minister van Economische Zaken heeft de crowdfunding platforms gevraagd om meer transparantie te bieden over de risico’s van investeren via crowdfunding. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om een eenduidige en heldere informatievoorziening op de websites van de platforms en eenduidigheid van financiële transacties. Inmiddels is door de branchevereniging een code of conduct ontwikkeld met daarin afspraken waar de platforms zich aan willen houden.

Er is geen Europese regelgeving die zich specifiek richt op crowdfunding. Wel zijn in algemene zin verschillende richtlijnen en verordeningen relevant voor verschillende vormen van crowdfunding. In het geval de activiteiten van een crowdfunding platform zich als beleggingsdienst kwalificeren is bijvoorbeeld de Richtlijn markten voor financiële instrumenten (MiFID) van belang.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond