Deel dit artikel
-

Kabinet steekt tot tweehonderd miljoen in 6G

Het kabinet investeert maximaal 201 miljoen euro in onderzoek naar en ontwikkeling van 6G-technologie en toepassingen. Stichting Nederlandse Datakluis krijgt in deze zelfde financieringsronde niets.

Dat vloeit voort uit het Nationaal Groeifonds, een project van de overheid waarbij het vier miljard euro uittrekt om te investeren in Nederlandse technologische ontwikkelingen.

Dit maakte minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat vrijdag bekend.

Onder het thema Digitalisering en Veiligheid vallen twee projecten: 6G en Polaris. Die tweede gaat over radiotechnologie, een gebied waarin Nederland een voortrekkersrol speelt, en ontvangt 102 miljoen euro.

Met het Nationaal Groeifonds investeert het kabinet tussen 2021 en 2025 twintig miljard miljard in projecten die zorgen het duurzaam verdienvermogen van Nederland. Alle projecten worden deels uit het fonds gefinancierd en deels door publieke en private partijen.

Het ziet ernaar uit, dat Stichting Nederlandse Datakluis buiten de financieringsronde is gevallen. Dit innovatieve media-initiatief, dat ‘een weeffout’ van het internet moet repareren, zou een aanvraag doen voor financiering uit het Nationaal Groeifonds. Het staat echter niet op de lijst met ontvangers.

Update 06-07-2023 09:45:
Martijn van Dam van Datakluis reageert: “Teleurstellend, maar uiteraard hielden we ook rekening met een afwijzing. Slechts twee van de twintig aanvragen in de subsidieroute van het NGF zijn toegewezen. Uiteraard staat onze ambitie overeind. We werken daarom hard aan ‘plan B’ en onderzoeken hoe we de datakluis langs een andere weg kunnen realiseren en testen met concrete toepassingen.”

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond