Deel dit artikel
-

Kabinet zal motie over het tegengaan van client-side scanning niet uitvoeren

Minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid heeft laten weten dat het kabinet een door de Tweede Kamer aangenomen motie over het tegengaan van client-side scanning niet zal uitvoeren. Bij CSS wordt op het toestel van gebruikers gericht naar bepaalde content gezocht.

Vorig jaar mei kwam de Europese Commissie met een voorstel om chatdiensten te controleren op kindermisbruik en grooming. De Tweede Kamer had de regering verzocht om niet met dit voorstel in de stemmen.

Voorstanders van de technologie stellen dat CSS een oplossing biedt voor het ‘encryptie versus openbare veiligheid’ debat, omdat encryptie niet zou hoeven te worden verzwakt. Zo zou gericht kunnen worden gezocht naar kindermisbruik, terwijl overige berichten privé blijven.

Tegenstanders stellen dat de technologie in werkelijkheid is te vergelijken met grootschalig aftappen, alleen dan geautomatiseerd en gedistribueerd.

Bij end-to-end encryptie is de inhoud van een bericht alleen te lezen door de afzender en ontvanger. Bij client-side scanning wordt de inhoud door een derde partij gecontroleerd. Client-side device scanning staat volgens tegenstanders dan ook op gespannen voet met de bescherming van encryptie, zelfs wanneer dat scannen alleen op het toestel zelf plaatsvindt, zoals door de EU is voorgesteld.

Tegen de achtergrond van de ‘duizelingwekkende aantallen’ waarmee online beeldmateriaal van seksueel kindermisbruik rondgaat, zijn volgens de minister extra maatregelen tegen het misbruik van bepaalde diensten voor de verspreiding van dit beeldmateriaal hard nodig, juist ook om de grondrechten van kinderen te beschermen. Ook wordt gesignaleerd dat verspreiding van dit materiaal in toenemende mate gebeurt via zogeheten ‘interpersoonlijke communicatiediensten’, zoals Whatsapp en Signal.

Deel dit bericht

1 Reactie

peter

Konden we de overheid maar op haar blauwe ogen vertrouwen dat er geen misbruik van wordt gemaakt en dat het ook echt alleen maar wordt gebruikt om kindermisbruik op te sporen. Dan zou ik er echt geen moeite mee hebben, echter de overheid is niet te vertrouwen met dit soort tooling. jammer…

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond