Deel dit artikel
-

Kamer van Koophandel schrapt adressenproduct

De Kamer van Koophandel stopt met de verkoop van namen en adressen van zzp’ers en bestuurders vanaf 1 juli 2019. De Autoriteit Persoonsgegevens constateert dat het informatieproduct niet voldoet aan de privacyregels. De persoonsgegevens uit het Handelsregister zijn toch vooral bedoeld om de rechtszekerheid in het economisch verkeer te dienen.

De gegevens worden vaak gebruikt om ondernemers te benaderen voor commerciële aanbiedingen. Meestal gaat het om mensen van wie het zakelijk adres overeenkomt met het privé-adres. De AP krijgt veel klachten van zzp’ers die ongevraagde aanbiedingen ontvangen.

De Kamer van Koophandel gaat ook zijn andere producten tegen het licht houden en beoordelen op privacyrisico’s.

De AP pleit voor een wijziging van de Handelsregisterwet. Met de huidige wetgeving is het dweilen met de kraan open, stelt het de toezichthouder. Alle informatieproducten worden nu in principe aan iedereen geleverd. Ook de producten die vanuit het oogpunt van privacy riskant zijn. Dan helpt het als de Staatssecretaris de wet zo aanpast dat niet iedereen alles zo maar kan krijgen. En zo de kraan een beetje dichter draait.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond