Deel dit artikel
-

Kamer stemt in: Streamingdiensten moeten meer investeren in Nederlandse producties

Grote streamingdiensten die in Nederland actief zijn, moeten 5 procent van hun jaaromzet gaan investeren in Nederlandse audiovisuele producties zoals series, films en documentaires. Op 31 oktober heeft de Eerste Kamer ingestemd met dit wetsvoorstel van staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media).

De wet gaat in op 1 januari 2024. Dankzij de investeringsverplichting komt er structureel meer geld beschikbaar voor het maken van Nederlandse AV-producties en neemt het aanbod van Nederlandse verhalen toe op streamingdiensten.

In andere Europese landen zoals België, Frankrijk en Duitsland zijn al maatregelen genomen om private aanbieders bij te laten dragen aan nationale audiovisuele producties.

De nieuwe wet geldt voor streamingdiensten met een jaaromzet in Nederland van meer dan 10 miljoen euro. Het gaat bijvoorbeeld om Netflix, Disney+ en Amazon Prime. Dit levert naar verwachting meer dan 40 miljoen euro aan investeringen op.

De streamingdiensten mogen investeren in alle typen producties met uitzondering van sport. Ten minste de helft van het bedrag moet gaan naar Nederlandse films, series en documentaires. Juist dit culturele aanbod moet volgens de Raad van Cultuur worden gestimuleerd om te kunnen concurreren met het grote internationale aanbod.

Zestig procent van het geld moet naar onafhankelijke producenten gaan. De helft van het geld moet gaan naar zogeheten ‘kwetsbare genres’: documentaires, dramaseries en speelfilms.

Dit soort investeringsverplichtingen is niet nieuw. Streamers, en andere av-diensten, moeten sinds 2018 al dertig procent van hun catalogus laten bestaan uit lokaal Europees aanbod.

Er komt een jaarlijks overzicht in welk typen producties er wordt geïnvesteerd. Na drie jaar vindt er een evaluatie plaats die inzicht geeft in hoe de investeringsverplichting in de praktijk werkt.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond