Kamervragen over kopieerheffing

De kopieerheffing die nu opgelegd wordt door de Stichting Reprorecht is een overbodige maatregel, zo stelt Jan de Wit, Tweede Kamerlid voor de SP. "Dit druist in tegen het motto van dit kabinet, waarin het spreekt over minder regels." De Wit heeft de ministers van Justitie, Financiën en Economische Zaken om opheldering gevraagd.
De Wit zegt te verwachten dat zijn dat zijn vragen beantwoord worden na het zomerreces, als ook het nieuwe auteursrecht behandeld wordt.
Op de vraag waarom de SP zich plotseling als kampioen van het midden- en kleinbedrijf opstelt, reageert De Wit nuchter. Hij plaatst vraagtekens bij de reikwijdte van het auteursrecht in de volle breedte, ook ten aanzien van muziek en film. Door heffingen op blanco cassettes en cd's wordt een groter publiek getroffen dan het bedrijfsleven alleen. Bovendien is de huidige regulering mid-jaren negentig ontstaan, toen de effecten van digitale distributie volgens De Wit nog niet overzien konden worden. "We moeten weer eens eenfundamentele discussie over het auteursrecht voeren."
Waarom heeft de SP-fractie niet eerder aan de bel getrokken? De regeling waarop de huidige kopieerheffing gebaseerd is, heeft immer een lange voorgeschiedenis. De Wit wijst erop dat zijn partij bij de eerste behandeling in 1993 nog niet in de Tweede Kamer vertegenwoordigd was. Bij een tweede behandeling bleken alle volksvertegenwoordigers met principiële bezwaren (een algemene vergoeding voor kopiëren ondermijnt het eigenlijke auteursrecht) door tussentijdse verkiezingen uit het parlement verdwenen. De invoering van het Reprorecht zelf is volgens De Wit niet eens in het parlement aan de orde gesteld.
De Wit is het eerste kamerlid dat de kwestie in het parlement aan de orde stelt. De onrust in het maatschappelijk middenveld is echter al langer actueel. Ondernemerorganisaties MKB Nederland en VNO-NCW spraken zich twee weken geleden nadrukkelijk uit tegen een al te generieke kopieerheffing, maar ook de verschillend branche-organisaties roeren zich. Zo dreigt VBO-Makelaars een rechtszaak aan te spannen tegen de 'misleidende' manier waarop de kopieerheffing wordt geïncasseerd. De verenigde makelaars hebben de Stichting Reprorecht gisteren gesommeerd 'haar suggestieve berichtgeving aan te passen'.
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
3 Reacties
Wessel Vasen
Straks zet 'de overheid' ook nog een stichting aan het werk om 'beschermgeld' te innen. Mafia-praktijken dat zijn het!!
mark roelofsen
Wij zouden volgends de stichting 46.500 kopieeen maken per jaar. Onze kopieermachine staat te roesten, we maken er hooguit 100. Het is echt hopeloos fout en volledig achterhaald; niemand spreekt over digitale documenten. Ik zei nog: laat bedrijven via internet opgeven hoeveel kopietjes ze maken –> is niet rechtsgeldig was het antwoord (ze zouden de staatscouranten van de afgelopen tijd eens moeten kopieeren). Daarnaast staat in hun opgave dat als je niet reageert je akkoord gaat met de opgave –> dat is nou pas echt niet rechtsgeldig. Die directeur daar moet direct opstappen, en het onderzoeksbureau dat de schatting bepaalde ontmantelen!.
Teun Potjewijd
Goed beschouwd is deze heffing op blanco media een heel bijzonder concept en ik ben diep onder de indruk van de kracht van de lobby die het voor elkaar gekregen heeft. Illegaal kopiëren is verboden maar omdat we een probleem met de handhaving hebben laten we iedereen maar een boete betalen, of de betreffende persoon nu in overtreding is of niet. Ik ben geen jurist, maar volgens mijn rechtsgevoel klopt dit niet. Aan de andere kant biedt dit concept ongekende mogelijkheden: ik stel voor om de benzineprijs met een kwartje te verhogen en alle snelheidscontroles af te schaffen…