Deel dit artikel
-

Het kan echt: gratis mobiel internet

Terwijl Nederlanders steeds meer moeten betalen voor mobiel internet en daarvoor steeds minder krijgen, kunnen Amerikanen alvast intekenen op gratis mobiel internet. Met dank aan Skype-oprichter Niklas Zennstrom.

FreedomPop heet de nieuwe startup die volgend jaar in de VS van start gaat. Het bedrijf van investeerdeer Atomico van Niklas Zennstrom (een van de oprichters van Skype) start een gratis dienst bovenop het nog te bouwen 4G LTE netwerk van LightSquared, dat in de tweede helft van 2012 gereed moet zijn.

De startup is nog een groot raadsel, want wat precies het zakelijke model gaat worden is onduidelijk. Skype is ook gratis, maar ontleent ten minste nog inkomsten aan het bellen naar vaste nummers.

Directeur Matt Ingrid noemt internet in een persbericht ‘een recht, geen privilege’. Hij zegt dat de gratis diensten geleverd kunnen worden omdat het netwerk van LightSquared erg weinig kost. Dit bedrijf, onder leiding van voormalige Orange-topman Sanjiv Ahuja, gebruikt een combinatie van basisstations en een aparte satelliet die door Boeing is gebouwd. Die satelliet is al een jaar in de lucht.

Dankzij de inzet van satelliet hoeft het bedrijf niet overal basisstations te bouwen, met name buiten de grote Amerikaanse steden. LightSquared heeft ook een contract met Sprint getekend voor het gebruik van zijn basisstations. Het netwerk biedt snelheden tot 100 Mbps.

Het netwerk gaat zelf geen diensten aan eindgebruikers aanbieden. Net als bij glasvezel kunnen allerlei partijen capaciteit inkopen. Gedurende heel 2011 heeft LightSquared contracten met uiteenlopende partners gesloten. Het Japanse Sharp gaat LTE-toestellen voor het netwerk leveren.

FreedomPop heeft al wel laten weten dat het niet meteen zal beginnen in de grote steden, maar zich zal richten op gebieden die Amerikaanse telecomproviders verwaarlozen.

Deel dit bericht

2 Reacties

Adriaan v. L.

En toen bleek dat GPS (en Galileo) te veel verstoord te worden…

Franklin

@Adriaan: Ik zie de relevantie niet van je opmerking. De losse apparaten zullen heus niet met de satelliet gaan communiceren dus dat zullen aparte stations doen. Bovendien gaat het hier niet om GPS of Galileo met de beweeglijke satellieten maar zal het een satelliet zijn in een geostationaire baan.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond