Deel dit artikel
-

Kansspelautoriteit publiceert aangepaste Beleidsregel verantwoord spelen

De Kansspelautoriteit (Ksa) heeft de aangepaste Beleidsregel verantwoord spelen gepubliceerd. De Ksa zet hiermee naar eigen zeggen een grote stap richting het realiseren van een veiliger online kansspelmarkt. De belangrijkste aanpassingen en verduidelijkingen zijn de verplichting tot ‘real time monitoring’ en het instellen van een financiële stortingsgrens. Dit vloeit voort uit Ksa-onderzoek onder aanbieders naar de invulling en uitvoering van de zorgplicht.

De Ksa publiceerde in september 2023 een onderzoeksrapport over de invulling van de zorgplicht en de uitvoering daarvan bij tien online aanbieders. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat aanbieders de zorgplicht niet altijd op de juiste manier vormgeven, bijvoorbeeld omdat ze niet tijdig ingrijpen bij onmatig spel of een mogelijke verslaving.

De Ksa maakte op basis van de uitkomsten van het onderzoek en de onlangs gewijzigde reclameregels (‘Besluit Orka’ en het rolmodellenverbod) een aangepast concept Beleidsregel verantwoord spelen. Om de uitvoerbaarheid hiervan te toetsen volgde een consultatie bij belanghebbenden uit de kansspelsector (aanbieders, brancheorganisaties en verslavingsdeskundigen). De Ksa heeft de 33 uitgebreide reacties zorgvuldig doorgenomen. Deze waren vooral gericht op het onderwerp verslavingspreventie.

Bij het storten van 300 euro (jongvolwassenen van 18 tot 24 jaar) of 700 euro (vanaf 24 jaar) of meer moet de aanbieder nagaan of de speler zich het gokken kan veroorloven voor deze nog meer mag storten. Mocht dat niet het geval (b)lijken, dan moet de aanbieder verdere stortingen voor die kalendermaand blokkeren.

Een andere belangrijke stap zet de Ksa door strenger te zijn op het ‘real time’ monitoren van het gokgedrag. De aanbieder van het online kansspel moet binnen uiterlijk één uur een signaal of redelijk vermoeden van onmatige deelname of kansspelverslaving detecteren, analyseren en daarop ingrijpen. Deze eis geldt 24/7. Voor het naleven van de zorgplicht moet de aanbieder dus dag en nacht alert zijn.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond