Deel dit artikel
-

Kaspersky: meer dan 230% groei in het aantal kwaadaardige mineprogramma’s

In het derde kwartaal van 2022 zagen onderzoekers van Kaspersky een sterke toename van 230 procent van cryptominer varianten ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het aantal is drie keer meer dan in het derde kwartaal van 2021 en bedraagt nu meer dan 150.000.

De cybercriminelen blijven maandenlang verborgen en gebruiken de rekenkracht van de computer van het slachtoffer om cryptomunten te delven, met een inkomen dat kan oplopen tot 40.500 dollar per maand. Monero (XMR) is de meest populaire cryptocurrency voor malafide mining.

Geld verdienen met cryptominers is winstgevend voor cybercriminelen aangezien zij niet betalen voor apparatuur of voor de dure elektriciteit. Ze installeren minesoftware op de computer van het slachtoffer om de rekenkracht ervan te gebruiken zonder toestemming van de gebruiker. Er is niet veel specialistische technische kennis voor nodig, in feite hoeft de aanvaller alleen maar te weten hoe hij een miner kan maken met behulp van open source code, of waar hij er een kan kopen. Als de cryptomining-malware met succes op de computer van het slachtoffer wordt geïnstalleerd, levert het de exploitant ervan een gestage winst op.

In 2022 nam het aantal nieuwe wijzigingen in kwaadaardige miningprogramma’s sterk toe. In de eerste drie kwartalen van 2022 identificeerden deskundigen 215.843 nieuwe miners, meer dan twee keer zoveel als vorig jaar.

Het aantal nieuwe wijzigingen in miningprogramma’s, Q1 – Q3, 2021 en 2022

Deze stijging is met name te danken aan een sterke sprong in het 3e kwartaal van 2022. In vergelijking met Q3 2021 bedroeg de groei meer dan 300%. In Q3 2022 bedroeg het aantal nieuwe kwaadaardige miners dus meer dan 150.000.

De meeste geanalyseerde steekproeven van kwaadaardige miningsoftware (48%) minen stiekem Monero (XMR) valuta via de computer van het slachtoffer. Deze valuta staat bekend om zijn geavanceerde technologieën die transactiegegevens anonimiseren om maximale privacy te bereiken. Wie het controleert, kan geen adressen ontcijferen die Monero verhandelen, noch transactiebedragen, saldi of transactiegeschiedenissen – al deze factoren zijn uiterst aantrekkelijk voor cybercriminelen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond