Deel dit artikel
-

Kassaloze Aldi in Utrecht lijkt flop

De kassaloze Aldi die in juli in centrum van Utrecht werd geopend is een half jaar na lancering geen succes. Op doordeweekse dagen is er vrijwel nooit iemand in de winkel te zien, op een handjevol personeel na, meldt RTV Utrecht.

De Aldi Shop & Go in het centrum van Utrecht moest de eerste kassaloze supermarkt van Nederland worden. Dus zonder kassière of zelfscan.

De winkel lijkt in veel opzichten op de kassaloze Amazon Go winkels in de VS. Niet minder dan 475 camera’s en 450 weegschalen registreren vervolgens de aankopen. De betaling volgt automatisch bij het verlaten van de winkel.

Aldi kondigde de plannen voor een kassaloze winkel in Utrecht al aan in oktober 2021. Eerst zou winkel begin 2022 de deuren openen, maar er moest langer getest worden.

In het Verenigd Koninkrijk had Aldi Süd al een vergelijkbare kassaloze Shop&Go winkel. Die ging in januari 2022 in Greenwich (Londen) voor het grote publiek.

De technologie komt van Trigo Vision. Dat Israëlische bedrijf leverde ook de technologie voor REWE, de op een na grootste supermarkt van Duitsland, In een gloednieuwe REWE-winkel aan de Schönhauser Allee in de populaire Berlijnse wijk Prenzlauer Berg (foto) kunnen klanten binnenkort met een REWE winkelkaart de winkel binnenlopen, hun artikelen selecteren en gewoon naar buiten lopen – zonder in de rij te hoeven staan bij de kassa of artikelen te scannen.

Er lijkt een verklaring te zijn voor het geringe succes: je kunt er alleen winkelen door de Aldi app te koppelen aan een credit card.

Aldi zelf beantwoordt niet graag vragen over hoe de test van hun ‘bijzondere innovatieproject’ verloopt. “Daar doen we in de tussentijd geen uitspraken over.”

Deel dit bericht

17 Reacties

Klaas

Je kunt je afvragen of het betalingsgemak opweegt tegen de invasieve manier van monitoring. Wat nergens wordt vermeldt is de groeiende weerstand tegen de surveillance maatschappij, die momenteel in veel facetten door dringt. Van ‘smart shopping’ tot zogenaamd slimme monitoring en data mining in ‘ Smart Cities ‘ als Apeldoorn waarbij de concrete voordelen voor de inwoners volstrekt onduidelijk zijn.

Lisa de boer

gewoon k dom je alleen met creditcard kan betalen. welke mogool heeft dat plan goedgekeurd

Richard

Het is erg onpersoonlijk, oudere krijg je niet binnen, een Creditcard is niet gratis, zeker in deze tijd, niet aan te raden, de werkeloosheid wordt meer. De baantjes voor 15-18 jarige worden minder.
Ik houd van meer persoonlijk. Dan maar in de rij staan, of bij de selfscsn bij een paar boodschappen. Mij zie je er niet.

Jan W

Best bijzonder dat er kennelijk meerdere mensen werkzaam zijn bij dit project die (juist in deze tijd van vrij beschikbare informatie ) zo’n extreem onwetende beslissing hebben genomen om dit project een go te geven met als basis een creditcard in NL. Dan te bedenken dat het hier langs meerdere lagen van leiding is gegaan, om tot deze pilot op deze wijze tot stand te brengen.

Jeroen Bos - EcommerceResult

Tendentieuze kop naar mijn mening. Wat navraag bij het personeel ter plekke had veel kunnen helpen. Deze winkel is een proef locatie waarin getest wordt of alles werkt. Er worden elke dag nog kleine aanpassingen gedaan zodat het systeem onder alle omstandigheden feilloos werkt. Je moet als bedrijf namelijk niet te boek willen staan voor afgerekende artikelen die niet door de klant meegenomen worden. Daarom een selectief publiek die hun creditcard gekoppeld hebben. Zodra ALLES 100% foutloos werkt onder alle omstandigheden, gaat IDEAL / Direct Debit gekoppeld worden.

Voor wat betreft de surveillance maatschappij: je hebt zelf de keus om er te shoppen of niet. Ik heb niet meer de illusie dat ik anoniem door het leven kan. Ik ben zelf geen gebruiker (meer) van Google, Facebook, Instagram, Snapchat en TikTok maar heb nog wel vertrouwen in Apple, banken en retailers als Ahold en Aldi. ( misschien naief maar je moet toch iets hè 😉

Ejc

Aldi bezoekers hebben in het algemeen géén creditcard…..

Kor

Als deze Aldi nou ook veel goedkoper zou zijn dan heb ik geen enkel probleem om daar te winkelen. De betaling word nu bij de gewone kassa’s ook automatisch afgeschreven. Onzin om zo’n winkel te vermijden.

Duncan

Ik ben aankomend weekend weer in Utrech(t). Ik ga er wel even kijken hoe een kassa- & klantloze winkel er uit ziet. Voordat hij weer weg is. Ik vind het ook te onpersoonlijk. Liever een winkel met werknemers en publiek.

Kirsten

Typisch Aldi: deze winkelketen heeft echt geen idee welke kant ze op wil. Willen ze boormachines en stoomreinigers verkopen? Willen ze laag geprijsd blijven? Willen ze ook A-merken verkopen. In mijn ogen zijn ze zo bipolair als maar kan zijn… Dit experiment toont dat ook maar weer aan. Focus je gewoon op goede, goedkope producten. Dat gezegd hebbende: goedkoop zijn ze zèker niet meer. Blader voor de lol hun folder eens door. Waar zijn de aanbiedingen? Die zijn op 1 hand te tellen… en dan vaak met een korting van 10 of 15%. Nee, dan ga ik liever naar de Albert Heijn of Jumbo, waar je vaak tenminste nog 1+1 gratis krijgt.

Kas

het is een test. hoe kun je dan spreken over een flop?? er is bewust gekozen voor kleinschalig met beperkte hoeveelheid klanten en creditcard. het doel is nooit geweest om grote hoeveelheden mensen te trekken. in tegendeel.
beetje journalistiek onderzoek zou leuk geweest zijn, nu is het alleen clickbait. en gezien de meeste reacties werkt het. onwetendheid is met de domme.

en wat betreft tracking en monitoring? dat doen de meeste supermarkten al zonder dat de gemiddelde klant het weet! en ook je mobiele telefoon (ja, ook die van Apple… misschien wel juist Apple!) weet vrijwel alles van je. klaagt ook vrijwel niemand over.

Jan Libbenga (Emerce)

Zo kleinschalig is deze pilot niet. De winkel is gevestigd aan de drukste winkelstraat van Utrecht en je doet weinig ervaring op als er nauwelijks klanten komen.

Steven

Voor de klanten is Aldi misschien wat vroeg, maar tegelijkertijd is het belangrijkste doel van deze winkel het ontwikkelen van de software en verzamelen van data. Dat het essentieel is om een creditcard te gebruiken is wel echt een slechte zet voor de Nederlandse markt. Maar mogelijk zijn er weinig andere betaalopties beschikbaar.

Dirk

het is de toekomst….gewoon ff wennen…..ik juich het toe….kom maar op!

Jaap Griep

kosten zijn hoger dan de baten, dus einde oefening.

Hans

Een test slaagt altijd!

Piet

Werkt prima met apple pay op iphone. Geen credit card nodig. Best leuke ervaring

doet er niet toe

Niemand wou een GPS verplicht in hun auto hebben, maar nu slaapt men door en ziet men niet de gevaren in deze digitale doorgeslagen idioten.
Geen cash geld, wat als er een storing is, wat als de stroom uitvalt, en gezien jette en timmermans, dan kunnen we heel veel stroom uitval gaan verwachten met name als ze ook te ver doorslaan in hun climaat poliek verdien model.
Neen mensen als je van vrijheden houd en je mening wilt laten gelden dan is cash king en inconito ten alle tijden, digitaal en je kunt met 1 druk op een knop ophouden met bestaan, voorbode voro de CBDC enalles wat digitaal daaraanvast wordt gekoppeld.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond