Deel dit artikel
-

Kenniscoalitie: ‘Houd vast aan 3 procent bbp naar R&D’

De internationale technologierace gaat zo hard, dat Europa op achterstand dreigt te raken wat betreft de ontwikkeling van belangrijke sleuteltechnologieën als AI en biotechnologie. Om op bepaalde technologieterreinen een been bij te trekken én om voorop te blijven lopen in technologieën als ‘quantum’ en ‘cleantech’, is het belangrijk dat een volgend kabinet vasthoudt aan het ingezette groeipad naar R&D-investeringen van drie procent van het bbp.

Daarvoor pleiten verschillende organisaties uit het onderzoeks- en innovatieveld verenigd in de Kenniscoalitie – waar MKB-Nederland en VNO-NCW deel van uit maken. In een gezamenlijke verklaren schrijven ze: ‘Om in een veranderende geopolitieke context van alle grote maatschappelijke transities een succes te maken, is het belangrijk dat we de komende jaren extra blijven investeren in onderzoek & innovatie. Daarbij is het van belang dat we vasthouden aan de doelstelling dat 3 procent van ons bbp wordt gereserveerd voor onderzoek en innovatie (R&D).’

Ook is het volgens de organisatie zaak dat het Nationale Groeifonds beschikbaar blijft voor technologie en wetenschap en dat nieuwe kennis en innovaties beter worden omgezet naar commerciële producten en diensten (valorisatie).’

Onderzoekers bij kennisinstellingen en bedrijven leveren een grote bijdrage aan het oplossen van maatschappelijke uitdagingen. Daarbij is het essentieel dat nieuw ontwikkelde kennis wordt omgezet naar praktische producten of diensten (valorisatie). Bijvoorbeeld op het gebied van de energietransitie of digitalisering.

We ontwikkelen kennis van wereldklasse, maar laten het vaak na om deze kennis om te zetten naar bedrijvigheid in Nederland, waardoor buitenlandse partijen er mee aan de haal gaan. Daarom is het belangrijk dat een volgend kabinet streeft naar een ecosysteem waarin onderzoeksinstellingen en bedrijven kennis ontwikkelen en uitwisselen, én vervolgens weten om te zetten naar commerciële toepassingen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond