Kennisnet niet tevreden met 55 miljoen

Stichting Kennisnet is niet tevreden met de 55 miljoen euro die staatssecretaris Van Leeuwen vanaf 2004 beschikbaar stelt om scholen meer keuzevrijheid te bieden en de kwaliteit van het netwerk te waarborgen. Woordvoerder Hans den Boer zegt zich nog te beraden op een standpunt, maar wil meer garanties voor "scholen in achterblijvende gebieden".
"We willen als Stichting Kennisnet graag meer marktwerking, maar waar de markt het niet kan oplossen, zoals bij scholen in achterblijvende gebieden, moet er een vangnet in de vorm van een vereveningsfonds komen", zo meent Den Boer. Kennisnet schat dat ongeveer vijftien procent van de instellingen hier in 2004 mee te maken heeft. Voor deze scholen zouden de kosten vier tot vijf keer zo hoog zijn als voor scholen waar wel voldoende aanbod is van breedbandige verbindingen.
Maar staatssecretaris Van Leeuwen van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen noemt in een brief aan de Kamer het voorstel van Stichting Kennisnet voor een vereveningsfonds "in tegenspraak met de gewenste deregulering en autonomievergroting". Ook noemt Van Leeuwen de plannen "gegeven de beperkte beschikbare middelen niet wenselijk".
Het ministerie maakte tegelijk de details bekend over de invulling van de 55 miljoen euro die het voor Kennisnet reserveert. Het maakt volgens een woordvoerder van het ministerie deel uit van een extra bedrag van 354 miljoen euro dat Den Haag voor onderwijs en cultuur heeft uitgetrokken. Het grootste deel van de 55 miljoen voor Kennisnet, 45 miljoen euro, gaat direct naar scholen die hiermee meer keuzevrijheid moeten krijgen. "Het onderwijs stapt naar voren, de overheid doet een forse stap terug", aldus de staatssecretaris. De rest van het geld wordt besteed aan een aantal centrale voorzieningen voor het netwerk.
De maatregelen hangen samen met het niet verlengen van het (eind 2003 aflopende) collectieve contract met aanbieder Nl.tree, het samenwerkingsverband van kabelbedrijven dat de kennisinfrastructuur heeft gerealiseerd. Stichting Kennisnet zegt dat scholen en instellingen de centrale aanpak als een keurslijf ervaren. Tegenover Emerce klaagde een aantal van hen eerder over te hoge kosten, te lage bandbreedte en onduidelijke service-level agreements.
Ondanks de liberalisering wil het ministerie, op verzoek van de scholen, een aantal diensten centraal blijven organiseren. In eerste instantie zijn dat het kennisplatform dat educatieve content en diensten voor het onderwijs toegankelijk maakt, een keurmerk voor internetproviders dat de keuzemogelijkheiden voor scholen helderder moet maken en tot slot een autorisatie- en authenticatiedienst die de levering van betaalde content van vooral educatieve uitgeverijen mogelijk moet maken.
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
8 Reacties
mark
Ik heb dat Kennisnet nooit begrepen. Waarom een eigen infrastructuur? IS het niet veel goedkoper om elke school gewoon een breedband aansluiting te geven? Allemaal weggegooid belastinggeld! Nu veroorzaakte ik vorige week bijna een ongeluk in de auto toen ik Business Nieuwsradio zat te luisteren en daar een Kennisnet commercial te horen was. Sinds wanneer luisteren lereraren en leerlingen om 11.00 u. 's ochtends naar BN? Er zit iets heel goed mis daar! Draai die geldkraan dicht!
Sven
Ik ben het roerend met Mark eens. Kennisnet is een flop. Het hoger onderwijs heeft fantastische faciliteiten waar het lager onderwijs prima op mee kan draaien. Trek die 55 miljoen terug en vraag vandaag nog het faillissement aan.
Ed Mat
Mark: "Waarom een eigen infrastructuur?" De ambtenaren bij Min. van Onderwijs en de toenmalige minister hadden er indertijd verrekt valide argumenten voor. En wat betreft breedband; ook dat is nog steeds niet overal tegen een normaal tarief leverbaar; ik zou zeggen verdiep je eens in de financieele positie waarin tal van scholen verkeren.
remi
Het ergste is dat ze voor al dat geld wat ze afgelopen jaar hebben gehad nog slechte diensten hebben afgeleverd ook! Probeer maar eens voor een school die aangesloten is bij kennisnet een DNS wijziging door te voeren. Bijna 4 weken doen ze daarover! Ook hebben ze welgeteld 1 man bij NLTree rondlopen die verstand heeft van hun eigen linux systeem(en). Dit kan ik allemaal niet begrijpen.
daan
Het moet toch niet gekker worden. Weet Kennisnet wel wat men wel kan doen met het geld dat voor ze gereserveerd heeft. Bewijs eerst eens met dat bedrag eens iets nuttigs te doen en dan zal men van zelf wel meer beschikbaar stellen. Trouwens, ik zit hier aan de Amerikaanse Westkust en daar krijgen de scholen geen miljoenen van de overheid. Daar doet men het gewoon van het normale budget. Kinderen gaan hier met hun laptop naar school en via een draadloos netwerk communiceren die met elkaar en de leraar met hen. Kost trouwens maar een drol en een paar dollar zo'n netwerkje en geen draad wordt er nog getrokken. (ingekort door de redactie)
daan
Wat jammer dat de redactie het nepotisme gedeelte van mijn voorgaande reactie heeft ingekort. Je mag dus reageren, maar alleen oppervlakkig. Freedom of speech daar draait het toch om of is het de macht van het reclameburo? Naschrift redactie: Beste Daan, Je reactie is ingekort omdat je – anoniem – allerlei beschuldigingen uit aan het adres van een aantal mensen zonder daarvoor met enig bewijs te komen. Dat heeft niks met het inperken van je recht op vrijheid van meningsuiting te maken.
radja
Maar zo kan niemand de beschuldigingen weerleggen. Ik zou graag de beschuldigingen van Daan lezen, ik kan prima zelf uitmaken of ik de beschuldigingen geloofwaardig vind of niet, en dat hoeft een redactie niet te bepalen. Want dat is dan inderdaad censuur. Naschrift redactie: Het is wel degelijk aan de redactie om te bepalen of het aanvaardbaar is om beschuldigingen te publiceren. In dit geval was de afzender anoniem en werd geen enkele beschuldiging beargumenteerd of onderbouwd. Dat is reden genoeg voor Emerce om niet te publiceren.
daan
De reden waarom ik mijn reactie anoniem gedaan heb, is omdat ik (helaas) heb mogen ervaren dat er lieden zijn die de e-mail adressen van reageerders overnemen en dan op spamlijsten laten plaatsen. Speciaal voor emerce heb ik een e-mail adres aangemaakt. Binnen enige weken had ik daar al tientallen aanbiedingen voor penisverlengingen, borstvergrotingen, verzkeringen, hypotheken en dan heb ik het nog niet eens over de honderden pornowebsite verwijzingen. Het is dus praktisch onmogelijk om met een echt adres te reageren, omdat je dan getorpodeerd wordt met rotzooi. Dus redactie: verbeter dit probleem en ik zal u naam en toenaam noemen over de incest die er is tussen de heren directeuren en van nl-tree en haar toeleveranciers, waarbij er veel geld aan de stok blijft hangen. Hoe is het anders mogelijk dat iemand die zonder handdruk weggaat bij A2000/UPC (en zonder opties) ineens een woning kan aanschaffen van meer dan een miljoen? Gelukkig heb ik mogen ervaren dat Kennisnet dit gebeuren wel doorkrijgt en de overeenkomst met nltree dreigt te beeindigen.