Deel dit artikel
-

Kifid: bank mag extra kosten rekenen voor opnemen contant geld

Banken mogen in principe kosten in rekening brengen voor het opnemen van contant geld boven 12.000 euro per jaar. Dat heeft de financiele geschillencommissie Kifid besloten.

Vanaf 1 juli 2021 brengt ABN AMRO kosten in rekening voor het opnemen van contant geld boven een bepaald bedrag. Twee consumenten hebben zich hierover bij Kifid beklaagd. Maar uit de gepubliceerde uitspraken blijkt dat de bank niet verplicht is om contant geld opnemen onbeperkt kosteloos te maken voor haar klanten.

Een bank heeft de vrijheid om haar beleid te wijzigen, tenzij dat naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar zou zijn. Volgens de voorwaarden voor een betaalrekening kan de bank kosten in rekening brengen voor het opnemen van contant geld boven 12.000 euro per jaar.

Stijgende kosten en dalend gebruik van contant geld leiden tot hogere kosten per contante geldopname. Ook wijst de bank erop dat er voldoende alternatieven zijn in de vorm van digitaal betalen voor klanten die veel contant geld opnemen.

De kosten voor contant geld hebben maatschappelijk en politiek de aandacht. In dat licht geeft de Geschillencommissie de bank wel in overweging om afwachtend te zijn met verdere tarifering voor contant geld opnemen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond