Deel dit artikel
-

Klacht over biedproces zoekmachines in Android

Zoekmachines DuckDuckGo, Ecosia, Lilo, Qwant en Seznam willen dat de Europese Commissie het biedproces voor Android gaat bekijken. In een open brief richten zij zich tot EU-commissaris voor Mededinging Margrethe Vestager.

Google is een veilingprocedure gestart voor Android na een boete van de Europese Commissie. Standaard stond altijd Google ingesteld als zoekmachine op Android smartphones, maar inmiddels is een roulatiesysteem bedacht waarbij om de zoveel maanden een andere standaardzoekmachine wordt geselecteerd.

Elk kwartaal moeten zoekmachines een bod uitbrengen. Het is niet bekend hoe hoog de bedragen zijn. Microsofts Bing en DuckDuckGo kwamen recentelijk veelvuldig aan bod, maar er zijn ook regio’s waar lokale spelers kunnen bieden.

De selectie op Android-apparaten is beperkt tot drie zoekmachines – naast Google zelf. En Google betaalt uiteraard zelf niet.

Dat zit de alternatieve zoekmachines dwars. Het feit dat Google forse bedragen biedt om in populaire browsers als standaard zoekmachine te worden ingesteld laat volgens hen zien hoe machtig Google is geworden.

Europa heeft de macht en middelen om grote bedrijven zo nodig op te splitsen, zo liet Eurocommissaris Vestager dinsdag weten aan het Europees Parlement. Zo voegde er wel aan toe dat er nog geen mededingingszaken zijn geweest die dit noodzakelijk maken.

Een scheiding tussen Google en Android lijkt daarmee niet erg waarschijnlijk.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond