Deel dit artikel
-

ASOS ‘pikt’ social media-foto’s klanten

‘As seen on Me’ heet de nieuwe sectie op de site van ASOS, een rubriek waar het foto’s van klanten ‘rooft’ van social media en die herpubliceert met een link ‘Koop dit nu’.

Shoppers mogen graag foto’s maken van hun nieuwe aanwinsten en delen dat met vrienden via social media. ASOS maakt gebruik van dat gegeven en importeert die foto’s naar zijn site. Naast de klantfoto’s plaatst het een verwijzing naar het betreffende kledingstuk in de eigen winkel.

De onderliggende technologie wordt geleverd voor het Amerikaanse bedrijf Olapic. De samenwerking met ASOS betekent tevens de start op de Europese markt. De technologie verzamelt foto’s van Facebook, Twitter, Instagram en Tumblr en plaatst die door naar ASOS’ ‘As seen on Me’.

Foto: Haylee (cc)

Deel dit bericht

3 Reacties

martin

Kan dit zomaar zonder toestemming of beloning van de persoon op de foto?
Als ze een model inhuren moet die toch ook worden betaald?
is dit geen grote inbreuk op de privacy? Wat als ik nu niet wil dat iedereen weet waar ik dat kledingstuk heb gekocht?

Voor cookies gelden toch allerlei beperkingen, dus kan ik me niet voorstellen dat dit zomaar mag.

mark

@martin: Volgens mij is het geen inbreuk op de privacy. Deze dames hebben deze foto’s openbaar gedeeld via Instagram. Als je niet wil dat iedereen weet waar je iets heb gekocht, moet je dit dus simpelweg niet delen via een openbare account op Instagram.

Daar komt bovenop dat bij iedere foto de klant er zelf een #asos bij heeft gezet.
Vervolgens zet asos er een comment bij dat de foto is gebruikt voor hun website.

delenzenvergelijker.nl

Een inbreuk op de privacy niet, immers is de foto vrij toegankelijk voor iedereen als jij hem (zonder afscherming) op je FB of Twitter zet. Een inbreuk op het auteursrecht echter wel. Je mag niet zonder toestemming van de maker een foto opnieuw op een website plaatsen, ook al staat hij online (ernaar linken met een tekstlink/url mag dan weer wel). En dan nog niet eens gesproken over het portretrecht. Dus ASOS zal wel geen lang leven beschoren zijn!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond