Deel dit artikel
-

Klap voor Trump: Rechter houdt verbod op WeChat tegen

WeChat heeft zondag een overwinning geboekt op het Amerikaanse Ministerie van Handel. Het downloadverbod dat het ministerie had ingesteld na een decreet van Donald Trump is volgens de rechter in strijd met het Eerste amendement van de Grondwet van de Verenigde Staten.

Apple en Google kunnen de app zondag gewoon blijven aanbieden.

Door het verbod zou een belangrijk communicatiemiddel worden verboden voor een grote groep Chinees-Amerikanen. Het argument dat WeChat een gevaar zou kunnen zijn voor de nationale veiligheid is daarmee volledig van tafel geveegd. Rechter Laurel Beeler erkent dat er sprake is van serieuze bedreigingen, maar ziet geen direct gevaar bij WeChat.

De rechtszaak was niet door het Chinese moederbedrijf Tencent aangespannen, maar door de WeChat Users Alliance. Advocaat Michael Bien is tevreden over het resultaat. ‘De VS hebben nog nooit een belangrijk communicatiemiddel gestopt, zelfs niet in oorlogstijd.’

De uitspraak heeft mogelijk ook consequenties voor de onderhandelingen tussen Oracle en Walmart met ByteDance, moederbedrijf van TikTok.

Zondag is bekend geworden dat Oracle en Walmart 12 miljard dollar zullen moeten neertellen voor een belang in een nieuw Amerikaans bedrijf TikTok Global. Oracle krijgt 12,5 procent en Walmart 7,5 procent. Daarnaast nemen ook andere partijen deel aan de overname die wordt gewaardeerd op 60 miljard dollar. De gesprekken hierover zijn nog gaande.

Maar het zou kunnen dat China geen akkoord geeft. ByteDance zou dan alsnog naar de rechter kunnen stappen om een verbod te voorkomen.

Foto Shutterstock

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond