Deel dit artikel
-

Klarna boekt eerste winst in drie jaar

Het Zweedse betaalbedrijf Klarna boekt weer winst op kwartaalbasis na een paar jaar van rode cijfers. De omzet steeg met zeventien procent en het bedrijf tekende aansprekende grote klanten.

Sinds de oprichting tot en met 2018 schreef Klarna consequent winstcijfers, tot het moment dat het besloot naar de VS uit te breiden. Daar is het inmiddels een gevestigde partij, maar CEO Sebastian Siemiatkowski besloot vorig jaar ook het kostenpeil te verlagen.

Dat leidde tot ontslagen en ook tot automatisering van de klantenservice. Generatieve AI doet nu het werk waar mensen zestigduizend uur per jaar over zouden doen.

Het resultaat van de broekriemmethode is een nettowinst in de maand mei en een brutowinst over het tweede kwartaal van 2023. Dat is eerder dan Siemiatkowski verwachtte.

Het nettoresultaat over de drie maanden tot juli bedraagt een verlies van 76 miljoen euro. Dat was een verlies van 320 miljoen een jaar eerder (PDF) .

De omzet steeg met zeventien procent tot 460 miljoen euro. De Gross Merchandise Value, de waarde van de voor winkeliers gerealiseerde handel, steeg met veertien procent tot twintig miljard euro.

Internationaal maken 150 miljoen consumenten gebruik van Klarna’s betaal- annex kredietdiensten.

Nieuwe klanten zijn onder meer Instanties als Airbnb, Boden, Deichmann, Selfridges, Juventus, AC Milan en Uniqlo.

Deel dit bericht

3 Reacties

Menno L.

Creatief boekhouden kennelijk. “Het nettoresultaat over de drie maanden tot juli bedraagt een verlies van 76 miljoen euro.”. Dat heet dan toch gewoon verlies?

Erwin Boogert - EMERCE

Menno, onder de PDF-link vind je de gedetailleerde financiële data over de afgelopen vijf jaar. Die 76 miljoen euro is nettoverlies. De maand mei was netto winstgevend. Klarna hecht zelf het meeste belang aan het bedrijfsresultaat. Of dat creatief boekhouden is, mag je aan een boekhouder vragen. Termenschermen is het wel een beetje.

Menno L.

Ah, dank je. Die PDF had ik over het hoofd gezien.
Maar inderdaad, Klarna maakt er een woordspelletje van. Zelfde accountant als Uber misschien 🙂

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond