Deel dit artikel
-

Klarna stapt in open banking met lancering Kosma

Klarna wordt een technologieleverancier in de bankwereld met de lancering van zijn submerk Kosma. Dat specialiseert zich in open banking, op API’s gebaseerde financiële diensten.

Kosma is aan de achterkant gekoppeld met duizenden banken in Europa en ontsluit hun diensten via een API. Daardoor kunnen financiële instellingen, techbedrijven en webwinkels nieuwe diensten ontwikkelen rondom geldstromen.

De Nederlander Wilko Klaassen is eindverantwoordelijk voor het nieuwe bedrijfsonderdeel.

Finom uit Amsterdam is een van de vroege gebruikers van Kosma. Dat helpt MKB’ers en freelancers hun geld en boekhouding beheren in Duitsland, Frankrijk en Italië. ZealID uit Zweden gebruikt juist de ID-aspecten van de nieuwe Klarna-loot voor digitale identificatie van personen.

Het open banking-platform heeft API-verbindingen met 15.000 banken en financiële instellingen en bereikt via hen miljoenen bankklanten in Europa. Een gebruiker kan bijvoorbeeld saldo’s van verschillende bankrekeningen bij elkaar brengen in een overzicht bij Kosma, maar ook betalingen agenderen van daaruit. Dit werd mogelijk met de invoering van de Europese richtlijn PSD2. Die verplicht banken klantdata toegankelijk te maken voor derden.

Met de overname nestelt de Zweedse fintech zich dichter tegen de particuliere Europese bank- en beleggingswereld.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond